Mi számít sikernek a Párizsi Klímakonferencián?

836
Mi számít sikernek a Párizsi Klímakonferencián?
Mi számít sikernek a Párizsi Klímakonferencián?

November harmincadikán 195 ország részvételével kezdetét veszi a Conference of Parties, betűszóval COP21, a párizsi klímakonferencia, ahol szakértők szerint minden eddiginél nagyobb esély van arra, hogy érdemi, mindenkit kötelező megállapodásra jussanak a világ országai azért, hogy a bolygó felmelegedése ne váljon megállíthatatlanná. Pontokba szedték szakértők, hogy mi kellene ahhoz, hogy a konferenciát sikeresnek lehessen nevezni.

Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere, John Kerry azt nyilatkozta, hogy a megállapodás nem tartalmaz majd olyan pontokat, amely alapján kötelező lenne bármely országnak csökkenteni az üvegházi gázkibocsátást.

A francia elnök, Francois Hollande szerint viszont nincs értelme a megállapodásnak, ha a betartása nem kötelező. Hiszen ebben az esetben sem ellenőrizni, sem betartatni nem lehetne a vállalásokat.

A Carbon Tracker Initiative ? egy üvegházi gázkibocsátást monitorozó szervezet ? részéről Anthony Hobley azt nyilatkozta, hogy akkor sem feltétlenül jön el a világvége, ha nincs jogilag kötelező megállapodás.

“Egy ilyen megállapodást az USA Kongresszusának ratifikálnia kellene, márpedig ez jelenleg elég valószínűtlen. De továbbmegyek: egy merev, jogi értelemben kötelező megállapodás még kontraproduktív is lenne a jelen helyzetben. Ugyanis nem elképzelhetetlen, hogy a technológiai fejlődés rövid idő alatt teljesen megváltoztatja a klímaváltozás dinamikáját. Ha ez megtörténik, akkor egy merev, kötelező előírásokat tartalmazó nemzetközi szerződéshez lennénk kötve, amely nélkülözi a kellő ambíciót” ? mondta a szakértő.

A sérülékeny és fejlődő országok érdekeire is tekintettel kell lenni
Pásztor János az ENSZ klímaváltozással foglalkozó ágánál dolgozik, és arra figyelmeztetett, hogy az egyezménynek gondoskodnia kell arról, hogy azok az országok is cselekedhessenek, amelyeknek ehhez nincsenek meg a szükséges forrásaik.

“A végeredménynek a szolidaritás szempontjait is figyelembe kell vennie. Szolidaritásra van szükség egyrészt a sérülékeny országokkal szemben, másrészt azokkal szemben, amelyek pénzügyi vagy technológiai támogatás nélkül nem képesek tenni a klímaváltozás ellen.” ? magyarázta Pásztor. A megállapodásnak hitelesnek is kell lennie, nem csak úgy, hogy az országok felajánlásai valósak legyenek, de realisztikusnak kell maradni azon a téren is, hogy ehhez más országok milyen pénzügyi támogatást nyújtanak.

A szolidaritás Céline Ramstein a Fenntartható Fejlődés és Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének (IDDRI) munkatársa szerint is kulcskérdése a találkozónak. Ez nem csak pénzt jelent, hanem technológiai transzfereket is. Hozzátette, hogy a megállapodásban fontos szerepet kell vállalnia a magánszektornak is. Egy, a sérülékeny országokat képviselő fórum exponenciálisan megnövelt ?klímabüdzsét” javasol.

Forrás: Euronews

csr_hungary_hirlevel-2-468x120