Nők elleni erőszak-Bécs

1136
Nők elleni erőszak-Bécs
Nők elleni erőszak-Bécs

Mivel általában az egészségügyi dolgozók találkoznak először a nők elleni erőszak áldozataival, Bécs városa figyelemfelkeltő kampányt indított a körükben. Mutassák meg a pácienseiknek, hogy van kiút az erőszakból!

Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének (FRA) 2014-es felmérése szerint Ausztriában minden ötödik nő volt már fizikai vagy szexuális erőszak áldozata 15 éves kora óta.
Ezeknek a nőknek a 20 százalékát a terhességük alatt is bántalmazza a partnere. Az áldozatok 27 százaléka keres fel orvost a sérülései miatt.

Mivel az egészségügyi dolgozók azok, akikkel az áldozatok legelőször találkoznak, Bécs városa most figyelemfelhívó kampányt kezdett a körükben, hogy ne fordítsák el a fejüket, hanem mutassák meg a páciensüknek, hogy van kiút a sokszor évek óta tartó erőszakból.

A háziorvosi rendelőkben, nőgyógyászoknál valamint azokon a szakrendeléseken, ahol az érintett nők leggyakrabban kikötnek plakátokat raknak ki, amelyek a személyzet és a páciensek figyelmét is felhívja a korai felismerés és a megelőzés fontosságára.
?Az erőszak beteggé tesz! Van segítég, beszéljen az orvosával!? ? olvasható ezeken. A bántalmazás az akut sérüléseken túl ugyanis egyéb, ellátást igénylő betegségeket ? krónikus alhasi fájdalom, koraszülés, depresszió, pánikroham, függőség ? is okozhat.

Ezen kívül a Wiener Krankenanstaltenverbund (Bécsi Kórházszövetség) a Wiener Programm für Frauengesundheittel közösen (Program a Bécsi Nők Egészségéért) interdiszciplináris továbbképzéseket tart kórházi dolgozók részére, amelyek során rámutatnak, milyen fontos szerepet játszhatnak a nők elleni erőszak korai felismerésében.

A szövetséghez tartozó intézmények áldozatvédelmi csoportjainak munkatársai pedig a kollégáiknak tartanak továbbképzéseket, hogy miként bánjanak az áldozatokkal, hogyan kell úgy kiállítani a dokumentumokat, hogy azok a bíróságon felhasználhatóak legyenek, illetve hogy tájékoztatni tudják a pácienseket a kórházon kívüli áldozatvédelmi intézményekről.

?A bántalmazott nők tízszer gyakrabban kerülnek kórházba, mint azok, akiket nem érint a probléma, ráadásul gyakran váltogatják az orvosukat, hogy ezzel is védjék a bántalmazójukat.
Hallgatnak, mert félnek az erőszakos partnertől, mert szégyellik magukat és gyakran magukat hibáztatják, amiért áldozatokká váltak? ? magyarázza Beate-Wimmer Puchinger, Bécs Női Egészségügyi Megbízottja a kampány szükségességét.

Forrás: Compress