Fenntartható favágás-fenntartható erdőgazdálkodás

718
Fenntartható favágás-fenntartható gazdálkodás
Fenntartható favágás-fenntartható erdőgazdálkodás

Mexikóban égetően szükség van a fenntartható favágásra, hisz drámai mértéket öltött az erdőirtás. Évente 330 ezer hektárnyi erdő tűnik el a föld színéről az illegális fakitermelés miatt. Az erdők helyén profitorientált vállalkozásokba fognak: földművelésbe, bányászatba, építkezésbe vagy idegenforgalomba.

Pozitív példák is akadnak a latin-amerikai országban. Ixtl?n de Juaréz faluban (Oaxaca szövetségi állam) a fenntartható erdőgazdálkodás lehetőségeit keresik. Azt vallják, hogy a kulcskérdés a tulajdonjog. Ha az erdő közkincs, akkor van remény a fenntartható gazdálkodásra.

Három évtizeddel ezelőtt a bennszülött zapoték indiánok kiharcolták, hogy közösségként rendelkezhessenek erdeikkel. Attól kezdve a kormány nem adhatott ki koncessziókat a területre nagy cégeknek, az emberek pedig vigyázni kezdtek a saját értékeikre. Romualdo Pacheco Paz, a közösség egyik tagja mondja: “Nálunk nincsen többé esztelen erdőirtás. A közösség megőrizte hagyományos kultúráját, csak annyi fát vágunk ki, amennyi újra termelődik. Az erdő a mi közös kincsünk, ez ad munkát az embereknek. Megbecsüljük és vigyázunk rá.”

Az indiánoknak Ixtl?n környékén több mint 19 ezer hektár erdejük van. Ebből hétezer védett terület, 3400 hektáron pedig szigorúan ellenőrzött, tervszerű fagazdálkodás zajlik. A döntéseket az emberek hozzák: ?comuneros?, azaz a közösség tagjai. Ennek pedig az a követzkezménye, hogy csak annyi fát vágnak ki, és csakis olyankor, amennyit és amikor szabad.

Az ixtl?niak évente 20 ezer köbméternyi fát termelnek ki, de ültetnek a helyükre újakat, egy szigorú és szakszerű terv keretében. Fenyvesüket öt évvel ezelőtt telepítették. A fák 35 év alatt nőnek meg nagyjából negyven méteresre, majd csak azután vágják ki őket.

Mexikóban 2012-ben törvényt fogadtak el a klímaváltozásról. A GLOBE (Global Legislators Organisation) elnevezésű nemzetközi szervezet, amelynek célja a fenntartható fejlődés elősegítése, a jogszabályok hatékonyabbá tételével próbálja megvédeni az erdőket.

A 2012-es reform értelmében idővel a helyi közösségek is részesülhetnek majd a karbonkompenzációs bevételekből. Erre azonban még évekig várni kell Mexikóban.

Forrás: Euronews