A sebezhető Antarktisz

789

Kína és Oroszország meghiúsította azt a nemzetközi egyezményt, mely az Antarktisz élővilágának fenntartható jövőjét biztosította volna. A tengeri ökoszisztémáinak megőrzésére nem született konszenzus Ausztráliában (CCAMLR). Ukrajna most a támogató nyilatkozatot megszavazta.

A CCAMLR 1982-ben hozott létre egy olyan nemzetközi egyezményt, mely biztosította a ?tengeri élet ésszerű felhasználását?a globális élelmiszerbiztonság figyelembe vételével.

Ezt az egyezményt az Európai Unió és 24 nemzet tagja írta alá. A vita a védett tengeri terület nagyságáról folyt, ahol a halászat korlátozásának a bevezetésével is jár.

Richard Page, a Greenpeace kampányfelelőse nyilatkozta: ?az eredmény kiábrándító volt, pedig az Antarktisz víze a legkevésbé károsodott ökoszisztémákkal rendelkezik a világon. Kár, hogy az óceán ezen területére vonatkozólag a geopolitikai érdekek előbbre valók, mint a jövő generációi.”

Az Antarktisz több mint 10 000 fajnak ad otthont . Beleértve pingvineket, bálnákat, tengeri halakat, nagy tintahalakat, A Föld felszínének 10%-át teszi ki az Antarktisz.