Soft robotika- a fenntartható termelés jövője?

995
"Soft robotika"- a fenntartható termelés jövője?
“Soft robotika”- a fenntartható termelés jövője?

Hallottál már a soft robotikáról? 2011-ben a George Harvard Egyetem professzora George Whitesides segített újraírni a gépi szabályokat. Biológiailag ihletett “puha robotokat” fejlesztett ki a Harvardtal és a Pentagoni Védelmi Haladó Kutatási Projektek Ügynökségével (DARPA) együttműködésben.

A kihívás az volt, hogy olyan robotot hozzon létre, amely kevesebb mint két centiméter magas résen keresztül tudott manőverezni. Miközben a legtöbb robotos mérnök kipróbálta a hagyományos, merev robotokat, a Whitesides ötletet a természetből és élő szervezetektől vett át. Létrehozta a “soft robotok” új osztályát, amelyek teljes mértékben kompatibilis. Ugyanis elasztomer polimerekből készültek.
A merev anyagokból készült robotokkal ellentétben a lágy robot rugalmassága lehetővé tette a DARPA kihívásoknak való megfelelést. Ez áttörés volt a robotika terén.

A legkorábbi technológiai alkalmazások, amelyek a DARPA-együttműködésből származnak, az orvosbiológiai területen jelentek meg. A puha robotika alkalmazható, adaptív és finom abbmódon, a test körül mozgás közben invazív műtét során. Vagy biztonságosan szállíthat szerveket és lágyrészeket, károsodás nélkül.

Az olyan iparágakra, mint az e-kereskedelem, a fejlett gyártás, az élelmiszeripar és a mezőgazdaság egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy automatizálási megoldásokat találjanak a csökkenő munkaerő-pool kezelésérdekében.A növekvő fogyasztói kereslet és az élelmiszerek esetében az egyre szigorúbb biztonsági előírásokna eleget tévek. Azonban az iparágak termékeinek változó és törékeny természete nagyrészt kizárta őket az automatizálásból.

Míg a Whitesides munkája egy teljesen új – az akadémiai kutatási és fejlesztési területet együttműködve – alapította meg 2013-ban, a Soft Robotics Inc.-t.  Úttörő szerepet töltött be az első és egyetlen kereskedelmi alkalmazás fejlesztésében is.
A technológiát olyan kereskedelmi termékké fejlesztette ki, amely felszabadíthatja az ipari felhasználók számára az automatizációt az egész világon.

A Soft Robotics olyan automatizálási megoldásokat épít fel, amelyek képesek megragadni az olyan tárgyakat, amelyek ugyanolyan kézügyességgel bírnak, mint az emberi kéz. Forradalmasítja a robot automatizálását a világ élelmezésében, és lehetővé teszi az ipari termelékenységet minden piacon.

Miért van szükség a soft robotikára?
Az élelmiszerek kezelése és csomagolása,fokozott mértékben manuális eljárás. A munkaerőköltségek jelentős mértékben hozzájárulnak a teljes termékköltséghez.
Történelmileg az e piacokon dolgozó munkavállalók többsége az alacsony költségű migráns munkaerőből származnak. De az elmúlt években jelentősen csökkent a munkaerőpiac elérhetősége a termények és más élelmiszer-termelési piacok tekintetében.

Függetlenül attól, hogy csökken a migráns munkaerő Salinasban, Kalifornia, vagy a Brexit hatása az EU-országokból az Egyesült Királyságba irányuló munkaerő-áramlatokra, vagy az Ausztráliában a hátizsákos munkaerő újonnan bevezetett szabályozási akadályaira, ez globális probléma. Közvetlenül befolyásolja az élelmiszerek költségeit és kínálatát világszerte. Mivel a munkaerő egyre nehezebbé válik, a termelők az automatizálás felé fordulnak a termelékenység fenntartása és sok esetben az élelmiszertermelő vállalkozások gazdasági életképességének biztosítása érdekében.

A hagyományos robotokat úgy tervezték meg, hogy rendkívül hatékonyan végezzenek egyetlen feladatot. De amikor az elem vagy a feladat megváltozik, ami gyakran az élelmiszerekkel kapcsolatos, akkor ezeket a hagyományos gépeket újraintegrálni és újraprogramozni kell, ami akár több száz órát is igénybe vehet, és jelentős tőkeszerzést igényelhet.
Ez a probléma nemcsak az élelmiszerekre korlátozódik. A fogyasztási cikkek iránti megnövekedett kereslet és a munkaerő-korlátozások olyan iparágakban, mint a fejlett gyártás és az e-kereskedelem, a robotok iránti igény a gyorsabb manipuláció megoldására erősebb, mint valaha. Még az Egyesült Államok kormánya a 2016-os Robotikai ütemterv jelentése szerint “nemzeti kényszer” -nek nevezi a “rugalmas megfogási mechanizmusokat, amelyek lehetővé teszik a hétköznapi tárgyak ügyes manipulálását” .