Szárnyalnak a szövetkezetek a franciáknál

734

A szociális és szolidáris gazdaság egyáltalán nem marginális Franciaországban és Európában. Magyarországon sem ismeretlenek, hisz pályázat is támogatja működésüket.

Szövetkezetek reneszánsza Franciaorszgában
Szövetkezetek reneszánsza Franciaországban

Európa gazdaságának jelentős része azért működik, hogy az embereknek hozzon hasznot, és ne a befektetőknek vagy a tulajdonosoknak. Ez az ún. szociális gadaság.

2 millió szociális gazdasági vállalat van Európában, az EU üzleti forgalmának 10%-át teszik ki, és a munkaerő 6%-át.
A szövetkezetek fontos szerepet játszanak a szociális gazdaság rendszerében. 180 ezer vállalkozás szövetkezetként működik Európában.

Ellentétben a tőzsdén jegyzett vállalatokkal, amelyeknek a részvényeseik érdekeit kell szolgálniuk, és a rövid távú profitra koncentrálniuk, a szövetkezeteknél az a cél, hogy a nyereséget visszaadják a tagjaiknak, akik egyúttal vevőik, termelőik és alkalmazottaik is.

Egy francia példa a szövetkezetre
Egy francia példa a szociális szövetkezetre: néhány kilométerre Párizstól. Egy olyan szövetkezet, amelynek elődjét párizsi kovácsok 1912-ben alapították.

Ma csaknem száz ember dolgozik itt, fémtárgyakat gyártanak. A vállalat éves bevétele 20 millió euró. Mindig nyereséges volt. Ügyfeleik a repülőgép-gyártás, az űrszektor, az atom-és az olajipar nagy nevei. Több mint egy évszázados tudással olyan termékeket szállítanak nekik, amelyeket csúcstechnológiai eszközökbe építenek be.

Munkások ? köztük nyugdíjasok is -, részlegvezetők, illetve a fémüzem igazgatói is tagjai a szövetkezetnek. Vagyis ők a tulajdonosok, egyenlő részben. A nyereség mintegy 60%-át a munkások között osztjuk szét. Ez dinamikát, motivációt ad, és versenyképessé teszi a vállalatot. 25 millió eurót fektettek be nemrég új gépekbe.

Ez a szociális és szolidáris gazdaság 3-szor annyi munkahelyet teremtett az utóbbi tíz évben, mint a klasszikus magánszektor. 180 ezer vállalkozás szövetkezetként működik Európában. Több mint 4,5 millió embert foglalkoztatnak. Számos ágazatban jelen vannak: a bank- és az energiaszektortól a zöld energiákon át az egészségügyig vagy a mezőgazdaságig.

Forrás: Euronews

Ha még nem csatlakoztál a Közösségi oldalunkhoz,
akkor itt teheted meg!