Laborkaland- a csoda odabent van!

1355
Szunyogh Gábor, a Wessling Hungary Kft. marketingvezetője
Szunyogh Gábor, a Wessling Hungary Kft. marketingvezetője

A történeti korszakokat végig tekintve a fejlődés mozgatórugója az innováció, az újítás. A szakócától a legmodernebb gépekig egy hosszú, egymásra épülő innovációsorozat bontakozik ki. Ennek egyik legfontosabb eleme maga az ember kíváncsisága, amit érdemes már gyerekkorban is ?kihasználni? a természettudományok népszerűsítése végett.  S a legjobb oktatási forma ma már élményszerű, több érzékszervet is igénybe vevő. A gyerekeket ez köti le, s ez ad kedvet akár a fizikához, akár a kémiához.  Évek, évtizedek óta súlyos problémát jelent a magyar oktatásban a természettudományi tantárgyak, azon belül is a kémia rendkívüli népszerűtlensége. Ezzel szemben a munkaerőpiacon, a vegyipar szinte összes területén rendkívül nagy kereslet mutatkozik.
Az egyik legfontosabb hazai, független vizsgálólaboratórium, a WESSLING Hungary Kft. e probléma megoldására hozta létre Laborkaland oktatási programját. Ennek a hátteréről, okairól beszélgettünk Szunyogh Gábor marketingvezetővel.

CSR Hungary:
Mi az oka annak, hogy a Wessling Kft. elindította ezt a CSR kezdeményezést?

Szunyogh Gábor:
Meg tudjuk erősíteni, hogy évek, évtizedek óta súlyos problémát jelent a magyar oktatásban a természettudományi tantárgyak, azon belül is a kémia rendkívüli népszerűtlensége. 2007-ben például csak néhány kémiatanár végzett az ország összes tanárképző intézményében. A munkaerőpiacon ezzel szemben rendkívül nagy kereslet mutatkozik a képzett kémikusok iránt a vegyipar szinte összes területén. Interaktív, az élménypedagógiára épülő oktatási programunk, a Laborkaland ezen a problémán igyekszik segíteni.
A WESSLING az élelmiszer-biztonság, a környezetvédelem és a gyógyszervizsgálatok területén kiemelkedő tapasztalatokat szerzett az elmúlt évtizedekben. Úgy döntöttünk, ennek a tudásnak egy részét publikussá tesszük. Kémikusokból, vegyészekből, kémiatanárokból és kommunikációs szakemberből álló csapatunk modern pedagógiai programot alkotott, felépítettük az Öveges professzor szellemiségét idéző demonstratív és szemléletes kísérleteinket, amelyek a laboratóriumi vizsgálatainkat is igen látványosan, mindenki számára érthetően mutatják be.
Az volt a célunk, hogy minél több olyan diák jusson el a Laborkalandra, akiknek az iskolában kevesebb lehetőségük adódik kísérletezni. Akik ugyan érdeklődnek a kémia iránt, ám testközelből még nem tapasztalták meg. Micsoda élményt jelent elválasztani egymástól az anyagokat, kideríteni, milyen káros összetevők lehetnek az élelmiszerekben, vagy milyen anyagok szennyezik vizeinket!

CSR Hungary:
Milyen profilú partnerekkel tudnak együttműködni a természettudományok, így a kémia népszerűsítésében?

Sz. G.:
Az online verseny győzteseit végigvezetjük a WESSLING vizsgálólaboratóriumán, ahol egy titkos világba nyernek betekintést. Emellett a Csodák Palotájába is eljutnak, ahol egy jól felszerelt oktatólaborban kísérleteznek. Az a megtiszteltetés ért ugyanis minket, hogy Magyarország egyik legtekintélyesebb tudományos bemutatóközpontját is a partnereink között tudhatjuk. Az óbudai CSOPA Playbarban a kísérletezés mellett természetesen végignézik, végigjátsszák az izgalmas interaktív kiállításokat. Az eddigi beszámolók alapján biztosan állíthatjuk, hogy a mindennapok csodáit a középpontba helyező, online feladatok megoldása, a laboratóriumi kaland és a látványos kísérletek során a nyertesek egy életre szóló élményt szereztek. Legnagyobb örömünkre sokan a Laborkaland hatására döntöttek úgy, hogy továbbtanuláskor a kémiát választják! Mindemellett a Laborkaland részt vesz a Kutatók Éjszakáján, együttműködik a győri Mobilis tudományos központtal is, és a jövőben számos más, rangos szervezettel készülünk partneri viszonyt kialakítani.

CSR H.:
Van-e iparági együttműködés e területen? Hisz az új generáció valamennyi idő múltán a munkaerőpiacra fog kerülni.

Sz.G.:
A WESSLING Hungary Kft. közhasznú, nonprofit cégén keresztül rendkívül fontosnak tartja a fiatal generációk képzését. CSR-stratégiánk középpontjában a tudományos tájékoztatás áll, ennek jegyében mentettük meg és vettük át a hatvan éves Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklap kiadását és szerkesztését, ezért működtetjük a közérdekű, fogyasztóvédelmi és tudományos cikkeket tartalmazó www.laboratorium.hu portált. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (NÉBIH) együtt két évente tudományos konferenciát szervezünk. A WESSLING társadalmi felelősségvállalásának egyik legfontosabb feladata a jövő generációinak támogatása, a hazai oktatási rendszerrel való együttműködés. A felsőoktatásban immár egy évtizede sikerült kialakítanunk egy gyümölcsöző együttműködést az egyik legrangosabb magyarországi intézménnyel, az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel (Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium, EKOL, www.elvalasztastechnika.hu), a középiskolai oktatásban pedig a Laborkaland programunkkal képviseljük a kémia népszerűsítését. A Laborkalandot az ipar legtöbb általunk ismert szereplője elismeréssel és szimpátiával szemléli, egyfajta hiánypótló kezdeményezésnek tartja.

CSR H.:
A projekt eddigi történetéből mely fő állomásokat emelné ki?

Sz.G.:
A Laborkaland 2014 tavaszán indult. Az interaktív napot azóta több, mint hat alkalommal szerveztük meg. 2015-től indítottuk el internetes kémiaversenyünket, a Laborkaland online-t, amelyet tavaly a Laborintus elnevezésű verseny követett, ez jelenleg is zajlik, az élménynapot pedig április végén, május elején szervezzük meg. Fontos állomás volt még a Csodák Palotája csatlakozása a versenyhez 2015-ben, az ő szaktudásuk, támogatásuk a mai napig nagyon sokat jelent a verseny sikere szempontjából.

CSR H.:
Hogyan reagált a tudomány népszerűsítésével foglalkozó média?

Sz.G.:
A program sikere nagyrészt a médiának is köszönhető. Cégünk ? szakértői nyilatkozatok, projektek, interjúk révén ? igen gyakran szerepel a sajtóban, ám egy adott témában mindezidáig a legtöbb megjelenésünk a Laborkaland programnak volt köszönhető. Az újságírók, szerkesztők úgy ítélték meg ugyanis, hogy a program közérdekű, tudományt népszerűsítő jellege miatt teret adnak a kezdeményezésnek. Ennek köszönhető, hogy hírügynökségek, vezető online hírportálok, kereskedelmi és közszolgálati médiumok, szakmai lapok, országos televíziók és rádiók egyaránt az elmúlt három évben közel 200 alkalommal számoltak be a Laborkalandról.

CSR H.:
Hogyan tovább?

Sz.G.:
A tudományt népszerűsítő programok igazi hatékonyságának az a titka, hogy nem csak alkalomszerűek, hanem hosszú távon számolhatnak velük a diákok, tanárok. Az esemény beépül a köztudatba, egyfajta mozgalommá válik. Mi rengeteget dolgoztunk ezen az elmúlt években. Ennek is köszönhető, hogy évente ma már közel százezren kattintanak a www.laborkaland.hu weboldalra. Több ezren vesznek részt a versenyben (határon innen és túlról egyaránt), és több száz kitartó, aktív játékos közül választja ki az automatikus rendszer a győzteseket. Ennek jegyében immár kötelességünknek érezzük a program folytatását, az idei forduló után jövő ősszel újabb tematikában indítjuk el a következő Laborkalandot. Cégünk az idén 25 éves. Terveink szerint a Laborkaland program a következő negyed évszázadban is sikeresen működik majd!

P.S.:
Tekintsd meg a Laborkaland videóját itt!

 A projekt a CSR Hungary Díj 2016 Közös felelősség-közös ügyek kategóriában nyert díjat és védjegyhasználatot.