Tengeri hínár-megoldás a műanyagválságra

1368

A globális műanyag felhasználás hatásai riasztó szintet értek el. Az utóbbi évben egyre több cikket olvashattunk erről. A legfrissebb adatok alapján az 1950-es évek óta 9 milliárd tonna műanyag készült, ami 7 milliárd tonna hulladékot eredményezett. A műanyaghulladék nem csak károsítja a környezetet, és veszélyezteti az állatok életét, hanem ártalmas az emberi populációknak is.

Műanyaghulladék hatása a világban
Műanyaghulladék hatása a világban

A műanyaghulladék  egyik legveszélyesebb eleme az apró törmelék, amit mikroplasztikának neveznek. Ezek károsítják a környezetet, elsősorban az óceánt, és sokkal nagyobb mennyiségben, mint eredetileg azt gondolták.

“az 1950-es évek óta 9 milliárd tonna műanyag készült, ami 7 milliárd tonna hulladékot eredményezett”

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a mikroplasztikák száma elérte az 51 billió részecskét vagy 236 ezer tonnát globálisan. Ezek az apró részecskék az emberek gyomrába az ivóvízzel vagy a tenger gyümölcseinek fogyasztásával juthatnak el. Egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

Különböző kísérleteket hajtottak végre a műanyag felhasználás minimalizálására. Az egyik az olyan, biológiailag lebontható műanyagok vagy bioplasztik anyagok kifejlesztése, amelyek természetesen bomlanak le a környezetben.

Indonéziai kutatás szerint a hínár a legjobb anyag a bioplasztikban. Bakti Berlyanto Sedayu, a Victoria Egyeteme Phd kandidátusa szerint Indonézia kulcsszerepet játszhat a tengeri moszat alapú műanyagok fejlesztésében.

Kormánypolitikák a műanyagiparban

Számos ország a közelmúltban vezetett be olyan politikákat, amelyek ösztönzik a lebomló műanyagok és újrahasznosítás használatát a műanyag felhasználás minimalizálása érdekében.

Az Egyesült Királyság már a következő évben tiltakozik az egyszeri felhasználású műanyagok, köztük a műanyag szalmak és a pamut törlőkkel kapcsolatban.
A városok az USA-ban háborút hirdetnek a műanyag szalmák ellen.
2017-ben Kenyába bevezették a legnehezebb műanyag zacskót , négy év börtönbüntetéssel vagy 40 000 dolláros bírsággal sújtják azt, aki a rendelkezést megszegi.

Milyen más megoldás van?

Azonban lehetetlen megállítani a műanyag felhasználását.
Eddig a műanyag a legalkalmasabb és legsokoldalúbb anyag különböző célokra, és hatalmas előnyökkel jár az életünkben. Az emberek folyamatos műanyagtól való függése ösztönözte a műanyaggyártás növekedését.

 2014-ben a műanyag csomagolóipar értéke 270 milliárd dollár volt, és ez várhatóan 2030-ra 375 milliárd dollárra nő.

A műanyag felhasználás szabályozásának egyik módja az újrahasznosítás. Azonban a dolgok nem olyan egyszerűek, mint az várható volt. A műanyag termékek száz vagy még több fajtából származnak. Ezek a változatok annyira hatalmasak, hogy nehéz elkülöníteni őket az újrahasznosítási folyamathoz.

Ezért a műanyaghulladéknak csak körülbelül a 9% -át hasznosítják újra. Körülbelül 12% -ot égetnek el. A maradék többnyire hulladéklerakókban vagy az óceánban végzi.
A bioplasztik alternatívát kínál. A bioműanyag általában növényekből vagy baktériumokból készül, és környezetbarátabbak, fenntarthatóbbak .

Igény van a bioműanyagra

A globális bioplasztik termelési kapacitás 2021-re 6,1 millió tonnára nő. A 2016-os 4,2 millió tonnáról. Az emberek környezettudatos termékek iránti növekvő tudatossága miatt.
Az emberek mindennapi életük során elkezdték használni a bioplasztik anyagokat: a bevásárlótáskákat és az eldobható háztartási cikkektől kezdve az elektronikáig megtalálható ilyen jellegű eszközöket.

A nagy márkák , mint a Coca-Cola, a Heinz, az Unilever, a Nestle, a Danone és a Nike a csomagoláshoz használják a bioműanyagokat.

Miért a hínár a legjobb jelölt a bioműanyag számára?

A bioplasztik előállításához általában használt anyagok a kukorica, cukornád, növényi olaj és keményítő. Azonban ezeknek az alkotóelemeknek a használata a műanyagok esetében aggodalmakat vetett fel.

Először is, a bioműanyag gyártása óriási beruházást igényel a szárazföldön, a műtrágyák és a vegyi anyagok területén. Másodszor, ezeknek a növényeknek a műanyag felhasználása versenyt fog teremteni az élelmiszernövények között a műanyagokhoz képest. Ezi élelmiszerár-emelkedéshez és élelmiszer-válsághoz vezet.

A tengeri moszat a bioműanyag legjobb jelöltje
A tengeri moszat a bioműanyag legjobb jelöltje


A tengeri moszat a bioműanyag legjobb jelöltje.

A tengeri moszat eddig a bioplasztika legjobb jelöltje, mivel mindkét kihívásra megoldást kínál. Először is olcsó. Más földi növényekkel ellentétben a tengeri moszat műtrágyák nélkül nőhet. Nem vesz fel hatalmas helyet a szárazföldön, mivel a tengerparton növekszik. A bioműanyagot tartalmazó hínár használatával az élelmiszerek mezőgazdasági termékek előállítása sértetlen marad, ezért élelmiszerárak és élelmiszerválságok nem lépnek fel.

Indonézia kulcsszerepe

Indonézia a világ legnagyobb szigetcsoportja, és területének kétharmada a víz. És nem mellesleg Indonézia a világ egyik legnagyobb hínártermelője, amely a globális hínártermelés több mint egyharmadát teszi ki.

Az indonéz hínár exportot 2014-ben mintegy 200 millió dollárra becsülték. Termelésük évente körülbelül 30% -kal nőtt..
Indonézia a világ legnagyobb termelője a vörös hínárnak, amelynek szénhidrát eleme a bioműanyag legfontosabb összetevője.

Egy nemrégiben publikált jelentés azt sugallja, hogy Indonézia nagyon alkalmas hely az éghajlat, a tápanyagok és a földrajzi körülmények miatt.
Indonézia egy lépéssel előrébb van más országoknál is a tengeri moszat alapú műanyagok terén. Feltalálták a tenyésztett tengeri moszatból készült csészéket és élelmiszertartályokat, és kereskedelmi forgalomban értékesítik őket.

Ha még nem csatlakoztál Közösségi oldalainkhoz,
akkor KATTINTS IDE!