A fejlődő országok átveszik a megújuló energia világát

888

Tavaly a megújuló energiaforrásokba történő befektetések növekedésének vezető gazdaságai nem Észak-Amerikában és Európában voltak. A növekedés vezetői gyakran olyan fejlődő országok, mint Kína, Brazília, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Argentína.

A fejlődő országok átveszik a vezető szerepet a megújuló energia terén
A fejlődő országok átveszik a vezető szerepet a megújuló energia terén

A megújuló energiaforrásokba történő befektetés nagy változásai valójában 2004 óta jelentek meg. A globális megújuló energiaforrásokba történő beruházások folyamatos növekedésére és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló célok elérésében tükröződik.

Hatalmas növekedés a megújuló energiaforrások terén

2016-ban a szegényebb országok megújuló energiaforrásokba történő befektetései elkezdtek növekedni. Azóta növekedésük felfelé mutató pályái folyamatosan növekednek.

Kína volt a legfontosabb szerepet játszó ország e folyamatban 2017-ben. Növeli beruházásait 17 százalékkal, és hozzájárul 36 százalékkal a teljes globális befektetéshez. Elkötelezettségének köszönhetően Kína otthont ad a világ napenergia kapacitásának több mint felének.

Egyre növekvő megújuló energia beruházások

A 2018 Global Trends in Renewable Energy Investment Report származó Bloomberg New Energy Finance és az ENSZ Környezetvédelmi Programja ( UNEP) szerint Mexikóban Latin-Amerikában 810 százalékkal növelik a beruházásokat, Argentínában 777 százalékkal, Chile 55 százalékkal, Peru 66 százalékkal, Costa Rica 31 százalékkal.

A világ másik oldalára tekintve, Egyiptom 495 százalékkal, az UAE- t 2,815 százalékkal, Ruanda 8,665 százalékkal, Jordániában pedig 26 százalékkal növelte a megújuló beruházásokat.

“A legfejlettebb országok a megújuló gazdaságban elveszítik vezető pozíciójukat+

Összehasonlításképpen a leggazdagabb gazdaságok jelentősen kisebb összegeket fektettek be a megújuló ágazatokba. Az Egyesült Királyság 65 százalékkal 7,6 milliárd dollárra csökkent, Németország 35 százalékkal 10,4 milliárd dollárra csökkent, Japán28 százalékkal 13,4 milliárdra csökkent, az amerikai befektetések 6 százalékkal 40,5 milliárd dollárra csökkentek.

Costa Rica- megújuló energia
Costa Rica- megújuló energia

A legfejlettebb gazdaságok megdráguló megújuló erőforrásaikban elveszítik vezetői pozíciójukat a szegényebb országokban. 2006-ban, Kenya vezette a világot az egy főre jutó napelemek telepítésekor. Amíg 2015-ben a Costa Rica 75 napig maradt fenn a megújuló energiaforrások teljes egészében. Az újonnan megválasztott elnök pedig 2021-re vált az  első szén-semleges országává .

2004 óta pedig az új beruházások tendenciáit vizsgálva az Ázsia, Latin-Amerika (mínusz Brazília), Afrika és Dél-Ázsia országai általában tartós növekedést mutatnak, miközben Európa és az USA lassult egy felfelé irányuló pályán. Dollár a dollárért, a fejlett gazdaságok továbbra is hihetetlenül vezető szerepet töltenek be a többi országban (sans China), de a növekedési tendenciák azt mutatják, hogy ezek a fejlődő országok komoly elkötelezettséget jelentenek a megújuló energiaforrások terén.

A megújuló energiaforrásokba történő befektetésnek ez a hajtóereje igen erős motiváló tényező, melyet részben a megállapodások és főként a lehetőségek teremtenek.

A Klímaegyezmények hatása

Először is a Kiotói Jegyzőkönyv azt célozta meg, hogy számos fejlett ország között az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának olyan szintre való csökkentése, amely “megakadályozná az éghajlati rendszer veszélyes antropogén beavatkozását”, és 2005-ben lépett hatályba. Egyesek kritizálták, mert nem vettek részt olyan országokban, mint Kína és India és a dohai módosításban kodifikált kötelezettségvállalásainak második fázisa még mindig nem lépett hatályba. A fejlett országok csökkentették a beruházásaikat.

A 2016-ban aláírt és 2020-ban hatályba lépő Párizsi Megállapodás 195 aláíró államot vont be az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése és a globális hőmérséklet 2 ° C fölé emelkedése érdekében.

Ezen megállapodások mellett vannak környezeti tényezők (nem ökológiai, vagyis), amelyek hozzájárulnak a növekedéshez. Végül a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos gazdasági tényezők mellett sokkal kedvezőbbek a beruházások. A Lazard-ról szóló 2017-es jelentés a napenergia költségeinek esedékes csökkenését és a szél költségének folyamatos csökkenését mutatta.

A szén és a gáz ára 2009 óta nem ingadozott, de a megújuló energiaforrások, különösen a nap- és a szélenergia, a leginkább megfizethetővé váltak. Mivel ezek az árak visszaesnek, nem csoda, hogy a fejlődő gazdaságok előtérbe kerülnek, és kihasználják a jobb méretgazdaságosságot.

Megfizethetőbbé válik a megújuló energia

És ahogy egyre több ország fektet be, és az általános beruházások növekednek, a megújuló energia még nagyobb hatékonysággal és megfizethetőbbé válik a nagyobb lépték és az innováció révén. A megnövekedett kereslet ösztönözni fogja a beszállítók piacra lépését, a nagyobb innovációt és a költségcsökkentést.
Figyelemre méltó látni, hogy a fejlődő országok átveszik a jövő tulajdonjogát, és vezető szerepet töltenek be a megújuló energiaforrások befektetésében.

KÉRD A A SAJÁT ONLINE MAGAZINOD!