Tudás határok nélkül-a Youth Forummal

630
Tudás határok nélkül-a Youth Fórummal
Tudás határok nélkül-a Youth Fórummal

Az oktatás és a versenyszféra közötti éles határ lebontása, a diák-tanár-szülő partnerség erősítése, a digitális technológia integrálása az oktatásba – többek között ezek az ötletek merültek fel a tudásmegosztás korlátainak ledöntésére a Telenor Youth Forum hazai rendezvényén. A Telenor globális programjára szeptember 20-ig lehet jelentkezni, tegnap ehhez kaptak ötletet a fiatalok a magyar zsűri tagjaitól.

A Telenor idei Youth Forum programja a Tudás mindenkinek! témakörét járja körül, és arra biztatja a fiatalokat, hogy fejtsék ki meglátásaikat, ötleteiket a jövő oktatásával, tudásmegosztásával kapcsolatban. A közös gondolkodást egy world café formában megtartott beszélgetés is segítette, ahol a fiatalok személyesen is megismerhették a hazai zsűri véleményét az oktatás jelenlegi nehézségeiről, lehetséges megoldási irányairól, és megvitathatták velük saját ötleteiket.

Az este folyamán először a hazai zsűri tagjai, D. Tóth Kriszta, az UNICEF nagykövete, L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány elnöke, Ashoka-tag, Dojcsák Dániel, az IVSZ tartalom igazgatója, Mann Dániel, a Grund vezetője, valamint Kutas István, a Telenor kommunikációs vezetője osztották meg személyes tapasztalataikat az oktatás jelenlegi helyzetéről.

Gondolatébresztő beszédében L. Ritók Nóra kiemelte, hogy mindennapi munkája során is tapasztalja a digitalizáció erejét, mellyel a tudást még a mélyszegénységekben élőkhöz is el lehet juttatni. Diákjait például interneten keresztül korrepetálják angolból és matekból, míg a programba bevont felnőttek kézműves termékeiket árusítják az általuk üzemeltetett webshopban.

Kutas István arra hívta fel a figyelmet, hogy a digitális technológia nem csak a versenyszférában, hanem az oktatás terén is hatalmas fejlődést hozhat. Ezzel azonban lépést is kell tartani annak érdekében, hogy az iskolapadból kikerülő fiatalok ne induljanak versenyhátrányból a munkaerőpiacon.

Dojcsák Dániel is azt hangsúlyozta, hogy foglalkoznunk kell a digitális analfabetizmus felszámolásával, mert csak így juthat előre, így fejlődhet a társadalmunk.

A digitális jövővel kapcsolatban számos ötlet merült fel a zsűri bemutatkozását követő úgynevezett world café beszélgetés során is. Szóba került többek között a projektszemlélet megvalósítása az iskolákban, az informatikaoktatás megerősítése, a kötelező programozás bevezetése. A pályázók ezekkel az új gondolatokkal felvértezve állhatnak neki pályázatuk elkészítéséhez, a maximum 300 szavas, angol nyelvű esszé megírásához.

A Telenor Youth Forumra még szeptember 20-ig lehet pályázni, majd a hazai jelentkezőknek október 1-jén be is kell mutatniuk ötleteiket a magyar zsűri előtt, akik a prezentációk alapján négy pályamunkát küldenek tovább a nemzetközi döntőbe. A két nyertes nevét, akik elutazhatnak Oslóba a Telenor Youth Forumra a Telenor novemberben hozza nyilvánosságra.