Japánra még 200 mm esőt hozhat a trópusi vihar

571
Méh 200 mm esőt hozhat a trópusi vihar Japánra
Méh 200 mm esőt hozhat a trópusi vihar Japánra

Egész településeket mos el az ár Japán északi részén, miután szerdán és csütörtökön annyi eső esett, mint máskor egész évben. Eddig egy halálos áldozatot jelentettek a hatóságok, 26 embert még keresnek. A sérültek közül hárman vannak súlyos állapotban. Van, ahol csak helikopterekkel tudják menteni a lakosságot, mert olyan erős a víz sodrása, hogy a csónakok felborulnak.

Péntekre majdnem 100 ezer embert költöztettek ki. Ibaraki és Tocsigi térségében a legrosszabb a helyzet.

A főváros, Tokió több külvárosát is elárasztotta a trópusi vihar, amely az előrejelzések szerint pénteken méri majd a legsúlyosabb csapást a japán szigetek északi részére, ahol a meteorológusok szerint egyetlen nap alatt további 200 milliméter csapadék hullhat.

A kormány úgy számol, hogy körülbelül 5 millió ember van veszélyben a napok óta pusztító trópusi vihar miatt Japánban.

Legkevesebb egy ember eltűnt, miután napok óta tart a heves esőzés Japánban. Több tízezren nem tudnak kimozdulni otthonról, mert a folyók kitörtek medrükből a Tokiótól északra lévő városokban. Helyenként félméter eső esett az elmúlt 24 órában, ez kétszerese annak a mennyiségnek, ami egész szeptemberben hullani szokott.

– Várhatóan soha nem látott mennyiségű eső hullik majd a térségben. A kormány azon dolgozik, hogy az emberek biztonságban legyenek, és megelőzzünk minden katasztrófát ? jelentette be a japán miniszterelnök, Abe Sindzó.

A katasztrófavédelem egyelőre még dolgozik a helyzet felmérésén, mert olyan nagy kiterjedésű területet érint a rendkívüli időjárás. Japán keleti részén áradás és földcsuszamlás veszélyére figyelmeztették a lakosságot.

A hatóság eddig 90 ezer embert telepített biztonságosabb helyekre a veszélyeztetett területekről, és ez a szám várhatón nőni fog.