Vilmos herceg interjút készített David Attenborough-val

1109

Davosban tartózkodott Cambridge hercege, William herceg, aki egy interjút is készített sir David Attenborough-val bolygónk jövőjéről, az éghajlatváltozás elleni küzdelemről. Érdemes néhány kulcsfontosságú gondolatot megosztani a beszélgetésből a CSR Hungary olvasóival is.

Vilmos herceg interjút készített D. Attenborough-val Davosban
Vilmos herceg interjút készített D. Attenborough-val Davosban

David Attenborough 60 éves pályafutása során rendkívüli szerepet játszott abban, hogy az emberekhez közelebb hozza a természeti világ csodáit.


Gondolatok az Attenborough-val készült beszélgetésből
(World Economic Forum/Davos)

Az 1950-es évek óta megváltozott a természeti világ
“Az 1950-es években a TV-zés hőskorszakában úgy tűnt, hogy a természeti világ egy új, felderítésre váró világ.. Először elmentem Nyugat-Afrikába, ami egy csodaország volt. Felderítetlen és izgalmas. Mindenütt láttál valami újat. Úgy érezted magad, mint ha vissza mentél volna az Éden kertjébe.”

A technológia hatása a filmkészítésre
“50-60 évvel ezelőtt … nagyon kevés ember volt Nagy-Britanniában vagy valójában Európában, aki természetfilmeket készített. Így nem számított, hogy milyen amatőr felszereléssel rendelkeztél. Az emberek nem néztek rád ezért kritikusan. A természettudományi filmek készítése viszonylag egyszerű volt: mutasd meg az állatokat és az emberek rácsodálkoznak…
Megdöbbentek a valóságon.

A most már rendelkezésre álló technológiával mindenhová elmehetünk. A tenger aljára, az űrbe, drónokat, helkoptereket használhatunk. Felgyorsíthatjuk és lelassíthatjuk a dolgokat. Filmezhetünk sötétben. Rendkívül sok a lehetőségünk!”

Az éghajlatváltozásról
“Nem hiszem, hogy az 1950-es években bárki gondolta volna, hogy fennáll a veszélye annak, hogy megsemmisíthetjük a természeti világ egy részét … Arra, hogy az emberek egy egész fajt is megsemmisíthetnek senki sem gondolt volna. Kivételnek tűnt, ha ilyen előfordult.

Most már több ember él a városokban, mint a vadonban. Így ez azt jelenti, hogy az emberi faj többsége valamilyen mértékben érintetlen a természeti világ gazdagságával szemben.”

Az éghajlatváltozással kapcsolatos sürgősségi szint
“Nehéz túlbecsülni. Most a megsemmisítéshez szükséges mechanizmusok olyan nagyok és olyan ijesztőek, hogy valójában elpusztíthatjuk az egész ökoszisztémát anélkül, hogy észrevennénk.

Most már igazán tisztában kell lennünk azzal, hogy mit okozunk. Ma már tudjuk, hogy a tengerek műanyag problémái megdöbbentő károkat okoznak a tengeri életre.?

Vajon miért vártak ennyit a világ vezetői?
?Mivel a természeti világ és a városi világ közötti kapcsolat, az ipari társadalom, az ipari forradalom óta távoli.ezért nem vettük észre, hogy mit csináltunk. Most látjuk, hogy szinte mindent, amit teszünk, annak következményei vannak a természeti világban.
A természeti világ, amelynek része vagyunk, hihetetlenül összetett. És minden elem összeköttetésben van egymással. ”

Mit tehetnek a fiatalok az éghajlati katasztrófa elkerülése érdekében
“Fel kell ismernünk, hogy minden lélegzetet, amit veszünk, minden étel amit eszünk az a természeti világból származik. És ha károsítjuk a természeti világot, akkor kárt okozunk magunknak is. Az emberi élet alapfeltétele pedig egy egészséges bolygó. A képlet egyszerű:Ha elpusztítjuk a természeti világot, akkor elpusztítjuk magunkat is.”

Forrás: World Economic Forum/Davos