Visszatért a mérges gáz, ami az ózonlyukat okozza

613

Az emberiség egyik nagy eredménye a környezetünk kezelésében a klór-fluorozott szénhidrogének (vagy a CFC-k), olyan vegyi anyagok fokozatos megszüntetése, amelyek a Föld ózonrétegében lyukat fúrtak.
Ez az a réteg, mely védelmet nyújt a Nap ultraibolya sugárzásától, ami bőrrákot, bőr korai öregedését és genetikai károkat okozhat. Most azonban új probléma lehet. Az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Hollandiából származó tudósok felfedezték, hogy valaki, valamilyen ok nélkül, folytatja a CFC-k gyártását, amelyeket az 1987-es Montreali Jegyzőkönyv alapján tiltottak.

Az ózonréteg védelmet nyújt az ultraibolya sugárzás ellen.
A szóban forgó vegyi anyag a CFC-11, amelyet valamikor használtak a készülékek és a habszerkezet-szigetelés területén. A légköri mérések szerint, azonban még mindig készül valahol Kelet-Ázsiában ez a mérges gáz.

Stephen Montzka, az USA Nemzeti Óceáni és Légköri Igazgatóság (NOAA ) új kutatást vezető tudósa nyilatkozta:
“Nem tudjuk, miért valaki gyártja a CFC-11-et. Vagy valamilyen konkrét célra készül, vagy véletlenül valamilyen más kémiai folyamat melléktermékeként jelent meg újra.”

A montreali protokoll szakértője, Durwood Zaelke elmondta a The Washington Postnak, hogy valaki egyértelműen “csaló”.
“Bizonyíték van arra,, hogy ez valóban ez a CFC-11 előállítható” – mondta Zaelke.

A kutatók elemzésének az eredménye, hogy a CFC-11 kibocsátás 2014 és 2016 között a 2002 és 2012 közötti átlag egynegyedével nőtt. Ha a forrás hamarosan azonosítható és ellenőrzött, azt állították, hogy az ózonréteg sérülése kisebb lehet. ?

Forrás: World Economic Forum

P.s.:
Ha még nem csatlakoztál Közösségi oldalainkhoz, akkor itt teheted meg!