Termelünk, vásárolunk, fogyasztunk? – Ilyen egyszerű?

842

A gasztronómia reneszánszát éli. Kicsiket és nagyokat napról napra, estéről estére a fotelhez szegeznek a sorjázó gasztroversenyek, gasztro kalandok. Az ízek, formák, színek világa egyre többünket nyűgöz le. A főzés kultúrája központi szerepet játszik az ember identitásában., az élelmiszer pedig a természethez való kapcsolatunkat mélyíti.
A televíziónak, a médiának is fontos szerepet kell játszania az élelmiszer- és táplálkozási oktatásban. Trend az egészséges táplálkozási szokások kialakítása, s egyre inkább befolyásolja élelmiszerválasztásunkat, ha ismerjük a környezeti, társadalmi, egészségügyi következményeket. Nem mindegy tehát, hogy mi kerül a tányérunkra…

És ahogy egyre nagyobb az érdeklődésünk az élelmiszerek iránt, egyre nagyobb az érdeklődésünk azok iránt az emberek iránt, akiknek köszönhetőek az élelmiszerek. És egyre inkább kíváncsiak vagyunk arra is, hogy milyen komplex élelmiszer- ellátási lánc húzódik meg akár a polcokra kerülő élelmiszerek mögött.

Mi mozgatja az élelmiszer-rendszer átalakítását?

Azt mondhatnánk, hogy a folyamat egyszerű: termelünk, vásárolunk, fogyasztunk. De hát milyen szabályokat kell rögzítenünk?

Tény, hogy több mint 9 milliárd embert kell táplálnunk 2050-ig. A növekvő népesség és a csökkenő erőforrások következtében globális élelmiszerrendszerünk számos nagy és egymással összefüggő kihívással néz szembe, és döntő fontosságú megoldásokat találni. Néhány független szervezet már elkezdte elemezni a fogyasztókra gyakorolt ??hatást.

Az élelmiszer-fogyasztóktól az élelmiszer-állampolgárokig?

A teljes cikket Takács Júlia CSR Blogjában olvashatod itt!

P.s.

Élelmiszer fogyasztóból “élelmiszer állampolgár” ez az egyik kulcstémánk a 2017. október 25-ei CSR Hungary Summit Konferenciánkon.
Dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke és dr. Szigeti Tamás, a Wessling Hungary Kft, marketing és üzletfejlesztési igazgatója segít nekünk abban, hogy a megoldásokat és lehetőségeket feltérképezzük a témában.