A Föld fekete doboza, ami a klímaválság pillanatait rögzíti

266
Snow Leopard, Leopárd, Hó, Jégkrém, Gleccser, Hegyek
Klímaváltozás

Ez a nagy acéldoboz, „fekete doboz” hamarosan rögzíti mindazt, amit az éghajlatváltozással kapcsolatban mondunk vagy teszünk . És segít a jövő generációinak jobban megérteni, hogyan kerültünk ebbe a válságba.

A gyakorlatilag elpusztíthatatlan, 10 méter hosszú acélszerkezet gránitsíkra épül az ausztráliai Tasmania nyugati partján. A végső helyszín jelenleg ismeretlen, alkotói szerint „geopolitikai és geológiai stabilitása” miatt választották ki.
Az építkezés jövőre kezdődik, de a projekt sok részletét rejtély övezi.

A fekete dobozt napelemek táplálják, hogy biztosítsák a működést. Még akkor is, ha a külső források meghibásodnak. A belsejében számítógépek és merevlemezek lesznek, amelyek „elfogulatlan beszámolót készítenek azokról az eseményekről, amelyek a bolygó pusztulásához vezettek”.

A tengerszintre, a hőmérsékletre, a légkör szén-dioxid-kibocsátására és más környezeti mérésekre vonatkozó adatokat az internetről algoritmus által levont éghajlatváltozással foglalkozó tweetek, főcímek és bejegyzések mellett dokumentálják. 

A fekete dobozokat általában a repülőgépekben találják, így a nyomozók össze tudják szedni, mi történt, ha lezuhannak. E tragikus események utolsó pillanatai olyan információkat szolgáltatnak, amelyek segíthetnek másoknak elkerülni a sorsot.

A Föld fekete doboza valami hasonlót tesz a klímaváltozásért . Remélhetőleg ez a világvégéről szóló rekord segíteni fog a túlélőknek összeállítani azokat a forgatókönyveket, amelyek a civilizáció összeomlását okozták.

Klímaváltozás: elszámoltatni a vezetőket

A Clemenger BDDO és a Tasmania Egyetem projektje figyelmeztetésként is szolgál a cselekvésre jogosultak számára. A marketingcég azt mondta az ABC-nek , hogy azért van, hogy „elszámoltassa a vezetőket – hogy megbizonyosodjon arról, hogy tetteiket vagy tétlenségüket rögzítik”.

Az olyan információk dokumentálásával, mint a tweetek és a címsorok, azt remélik, hogy konkrétabb változást inspirálhatnak. Bizonyos értelemben az a cél, hogy a Föld fekete dobozát teljesen szükségtelenné tegyük.

„Teljes mértékben rajtunk múlik, hogy a történet hogyan végződik” – áll a projekt honlapján . 
“Csak egy dolog biztos: a tetteidet és a tétlenségeket most rögzítjük.”

A projekt bétaverziója már fut egy másik meg nem nevezett helyen, és feljegyzést készített arról, hogy mi történt – vagy nem – történt a glasgow -i COP26 – on az év elején.

Még mindig azt próbálják kitalálni, hogy miként tegyék elérhetővé ezeket az adatokat, ha egy jövőbeli apokalipszis után már nem létezik az ezekhez való hozzáféréshez szükséges technológia. A vastag acélfalakon való átjutás lesz az első kihívás. Feltételezhető, hogy bárki, aki rendelkezik ehhez a technológiával, képes lesz értelmezni az alapvető szimbólumokat, amelyek a kommunikáció egyik módja lehet.