Műanyagból újrahasznosított rakétaüzemanyag

567
Pulsar
Pulsar-műanyagból újrahasznosított rakétaüzemanyag

A műanyag kulcsfontosságú környezeti kihívás, mint szennyező forrás. Az ENSZ szerint az 1950 és 2017 között gyártott műanyagok körülbelül 76 százaléka hulladékká vált. De mi van, ha újrahasznosítható lenne rakétaüzemanyaggá?

A brit székhelyű induló Pulsar Fusion éppen ezen dolgozik. Múlt hétvégén Richard Dinan vezérigazgató és csapata a svájci gstaadi síparadicsomba ment, hogy teszteljen egy új „zöld” rakétamotort.

Nagy sűrűségű polietilénből (HDPE) és oxidáló dinitrogén-oxidból álló N2O hibrid üzemanyagot használ.

A HDPE-t számos műanyag termékben használják, például italos és mosószeres palackokban.

Tisztább, mint a már meglévő üzemanyagok?

Richard Dinan vezérigazgató azt állította, hogy ez a folyékony üzemanyag tisztább, mint a meglévő rakétákat meghajtó üzemanyagok, mivel a két üzemanyag terméke „főleg víz és némi CO2”.

„Nyilvánvalóan nem a CO2-t próbáljuk előállítani a világon” – mondta.

„Túl sok autójuk van, ami ezt gyártja, és ami a rakétamotorokat illeti, ami látványosan tisztává teszi. Sok motor képes nagyon borzalmas, mérgező füstöket bocsátani. Míg a víz és a CO2 többsége miatt ez egy nagyon kívánatos motor. Valójában ez az egyik legtisztább formatervezés.Az amerikaiak nagyon boldogok, ha lelkiismeretesebb befektetéssel finanszíroznak dolgokat a technológiához, míg Angliában az embereket jobban érdeklik a gyors, gyors pénz és a rövid távú befektetési horizontok, és egyszerűen nem így fektetnek be az űrbe.” – Richard Dinan A Pulsar Fusion vezérigazgatója

Dinan csapata több tesztet is végrehajtott a rakétán, különösen azért, hogy megértsék, hogyan reagál a motor a világűrben való meghajtásához szükséges különféle tényezőkre. Például a nyomásra és az üzemanyag-összetételre.

„Azt akartuk, hogy a motor teljes nyomáson működjön, amit az első svájci tesztünkön elértünk” – mondta. „Ehhez pedig inkább folyékony üzemanyagra van szükség, mint gázüzemanyagra, amit mi is tettünk, majd nitrogénnel akartuk feltölteni a motort. És ez is működött.”

Űripar: van elég hely mindenkinek

A brit vezérigazgató szerint az űrambíciók reaktivitást jelentenek, különösen az Egyesült Államok elleni versenyben.

“Amerikának saját űrügynöksége van, és most egy magáncéget használnak fel arra, hogy felkarolják sok kilövésüket, mert a magáncégek gyorsabbak” – mondta. „Az olyan kis cégek, mint a miénk, hihetetlen gyorsasággal tudnak dolgokat építeni, és gyorsan nemzetközi szinten is tesztelni tudják azokat.” „Más a gondolkodásmód, ha befektetésről van szó” – mondta Dinan.

SpaceWatch híroldal szerint a cég a közelmúltban kapott támogatást az Egyesült Királyság kormányától Hall Effect Thruster (HET) plazmaműhold hajtóművek továbbfejlesztésére.

A Pulsar végső célja egy nagy sebességű meghajtómotor előállítása nukleáris fúzió segítségével, ami felére csökkentheti a Földről a Marsra való utazás idejét. A javasolt motor első prototípusa 2025-ben várható.