A metán hatása a rövid távú felmelegedésre

659
A metán hatása a rövid távú felmelegedésre
A metán hatása a rövid távú felmelegedésre

Ha kezeltük volna évtizedekkel ezelőtt a szén-dioxid-kibocsátásunkat, a további metánkibocsátásunk talán nem lett volna ekkora, mint most. Bár napjainkban az üvegházhatású gázok közül leginkább a CO2 kibocsájtásról beszélünk a legtöbbet.

A folyamatosan emelkedő CO2-szint a metánkibocsátást egy olyan küszöbértékre emeli, ahol a globális felmelegedés veszélyes hatásokkal járhat; jelenleg két és félszer több metán van a légkörben, mint az ipari forradalom előtt.

A rendkívül erős üvegházhatású gáz szintje megdöntötte a klímatudósok terveit, mivel a metánnak még az előre jelzett hőmérsékleten is nagyobb éghajlati hatásai vannak.
Az igazán fontos határvonal az, hogy a metán csökkentése az elkövetkező néhány évtizedben az egyetlen módja annak, hogy csökkentsük a hőmérsékletet.

Az IPCC hatodik értékelő jelentése szerint az emberi eredetű üvegházhatású gázkibocsátás miatt a világ 1,1°C-kal melegedett fel.  A metánnak 30-szor nagyobb melegítő ereje van, mint a CO2-nak. Mindazonáltal mindaddig, amíg az antropogén metánkibocsátás állandó marad, vagy növekszik, a metán gyorsítja a bolygó felmelegedését. A rövid távú felmelegedés nagy része metánból származik.

A metán-, olaj- és gázinfrastruktúra egyik legnagyobb antropogén forrása különösen megérett a legmélyebb beavatkozásokra. Hasonlóképpen, más nagy kibocsátású ágazatoknak is megvan a maguk enyhülési stratégiáinak portfóliója, amit végre kell hajtani. De még mindig van mit tennünk, ha teljesen „metánmentesíteni” akarjuk. És ennek gyorsan meg kell történnie

Más üvegházhatású gázokhoz hasonlóan önmagában a metán nem okoz problémát. A természetes metánforrások közé tartoznak a mocsárvidékek, a termeszek, az örök fagy és még sok más természeti elem. Ezekben az esetekben a metán különféle biológiai folyamatok természetes terméke.
Ami nem normális, az az, hogy milyen gyorsan toljuk az ökoszisztémákat egy metánkibocsátó fordulópont felé.

A tudósok évek óta figyelmeztetnek egy ketyegő ” metán időzített bombára az olvadó sarkvidéken. Tanulmányozzák a trópusi vizes élőhelyek hőmérséklet- és csapadékváltozásait is. A metánkibocsátás drasztikus csökkentése teljesen lelassítaná a globális felmelegedés folyamatát a tudósok szerint.