BASF innováció a műanyag újrahasznosítás területén

1261
műanyag újrahasznosítás
BASF- műanyag újrahasznosítás

A műanyagok felelősségteljes kezelésére irányuló innovációk hulláma mind a magán, mind az állami szektorban egyre inkább jellemző. A BASF például a CHemCycling projektjével járul hozzá a műanyag hulladékok újrahasznosításához.A BASF CHemCycling projektjében kémiailag újrahasznosított műanyaghulladékokra fókuszálnak. A kémiai újrahasznosítás innovatív módszert kínál a jelenleg nem újrahasznosítható – például vegyes vagy tisztítatlan – műanyagok újrahasznosítására.
A régiótól függetlenül az ilyen hulladékokat rendszerint hulladéklerakókba továbbítják, vagy energia visszanyerésével égetik el.

A kémiai újrahasznosítás azonban egy másik alternatívát is kínál. Hőkémiai eljárásokkal ezek a műanyagok felhasználhatóak szintetikus gázok vagy olajok előállítására. Az így előállított újrahasznosított nyersanyagok részben helyettesítik a fosszilis erőforrásokat. Mint a BASF termelésének inputjait. Ezáltal a vállalat űttörővé válik a kémiailag újrahasznosított műanyaghulladékokon alapuló termékek gyártásában.

„A műanyagok felelősségteljes használata elengedhetetlen a világ hulladékprobléma megoldásához. Ez vonatkozik a vállalatokra, valamint az intézményekre és a fogyasztókra. A vegyi újrahasznosítással jelentősen hozzájárulunk a műanyag hulladék mennyiségének csökkentéséhez ”- mondta Dr. Martin Brudermüller , a BASF SE ügyvezető igazgatóságának elnöke és technológiai igazgatója.
„A ChemCycling projektünkkel műanyag hulladékot használunk erőforrásként. Ily módon értéket teremtünk a környezet, a társadalom és a gazdaság számára. Összegyűjtöttük erőinket a partnerekkel az egész értékláncban egy működő körmodell létrehozása érdekében. ”

A BASF szorosan együttműködik ügyfeleivel és partnereivel: hulladékkezelő vállalatoktól a technológiai szolgáltatókon keresztül a csomagolóanyagok gyártóikig, hogy körmodell értékláncot építsenek ki.

A hulladéktól a sajtcsomagolásig és a hűtőszekrény-alkatrészekig

A BASF már fejleszt kísérleti termékeket: ideértve a mozzarella csomagolást, a hűtőszekrény alkatrészeit és a szigetelő paneleket. 10 ügyféllel, különböző iparágból. Olyan termékeket gyártanak, amelyek megfelelnek a magas minőségi és higiéniai előírásoknak is. Például az élelmiszerek csomagolása szempontjából kifejezetten szükségesek. A BASF ChemCycling termékei ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a fosszilis erőforrásokból készült termékek.

“Ez az újrahasznosítási módszer lehetőséget kínál innovatív üzleti modellek számára, nekünk és ügyfeleinknek, akik már nagy értéket képviselnek az újrahasznosított anyagokból készült termékek és csomagolások szempontjából, de akik nem képesek vagy nem akarnak kompromisszumokat tenni a minőség szempontjából” – mondja. Stefan Gräter , a ChemCycling projekt vezetője.

Következő lépésként a BASF azt tervezi, hogy a ChemCycling projekt első termékeit kereskedelemben teszi elérhetővé.

A BASF hálózat ideális feltételeket kínál a ChemCycling számára

A BASF folyamat azzal kezdődik, hogy a műanyag hulladékokból származó olajat egy olajozási eljárással táplálja a termelési hálózatba. A BASF megkapja ezt az alapanyagot a kísérleti termékekhez a Recenso GmbH partnertől.
Alternatív megoldásként a műanyag hulladékból előállított szén-dioxid is felhasználható. Ennek az olajnak az első tételét októberben táplálták a BASF Ludwigshafen telephelyén található gőzkrakkolóban – ez a „Verbund”-termelés kiindulópontja, amely ezt a nyersanyagot 850 Celsius fokos hőmérsékleten lebontja vagy „megrepedezi”. A folyamat elsődleges eredménye az etilén és a propilén, amelyeket a Verbundban számos vegyi termék előállításához használnak.

BASF-ChemCycling

Technológiai és szabályozási kihívások

Mind a piac, mind a társadalom elvárja, hogy az ipar konstruktív megoldásokat használjon fel a műanyag hulladékok kezelésére. A kémiai újrahasznosítás az újrahasznosítási és hulladékkezelési folyamatok innovatív kiegészítése.

„Széles körű újrahasznosítási lehetőségekre van szükség a műanyag hulladékok tekintetében. Mivel nem minden megoldás alkalmazható az egyes hulladékfajtákra vagy lehetséges az egyes termékek felhasználására” – magyarázta Andreas Kicherer , a BASF fenntarthatósági szakértője. “Az első választásnak mindig annak a megoldásnak kell lennie, amely az életciklus-értékelés során a legjobban teljesít.”