Óceáni műanyag hulladékból Covid arcmaszk

1357
Műanyag hulladékból készült arcmaszk
Műanyag hulladékból készült arcmaszk

A búvárok egy csoportja két fő probléma megoldására gondolt, amikor az óceáni műanyag hulladékokat koronavírusos maszkokban dolgozta fel. A tengerből kinyert vizes palackok felhasználásával a Búvár Oktatók Szakmai Szövetsége (PADI) együttműködést indított az ír vízisport-ruházat-társasággal, a RashR-lel. Előnye a rendszernek még, hogy a RashR 2,25 dollárt (2 eurót) ad minden maszk eladásáért az Ír tüdőfibrózis szövetségének

A projekt eddig több mint 500 kg műanyagot újrahasznosított, és a maszkokat csak azok előállításának költségein adják el.


 „Törődünk az óceánnal és a búvárközösségünkkel, és a nehéz időkben a COVID 19 időszakában segíteni szeretnénk! mondta Lisa Nicklin, a PADI Worldwide fogyasztói marketing alelnöke.

Műanyag vs koronavírus járvány

Nem csak a PADI búvárok támogatják saját eszközeikkel a koronavírus/COVID19 leküzdését. Néhány további példa az üzleti szférából.

A holland székhelyű Precious Plastic megosztja a műanyag újrahasznosító gépek terveit. Ezek az eszközök 75X gyorsabbak, mint a 3D nyomtatók. Újrahasznosított szemüvegeket és olyan eszközt terveznek, mely az ajtókat érintés nélkül nyithatja meg.

Az angliai Cornwallban található Float Digital online marketing ügynökség újrahasznosított vizes palackokat használt az egészségügyi dolgozók 3D-s nyomtatásához.

A Fülöp-szigeteken a légierő újrahasznosított műanyagból szemüveget és maszkot készít a koronavírus frontvonaljában küzdő kulcsfontosságú dolgozók számára.

Az ugandai Gulu városában a Takataka Plastics foglalkoztat , egy olyan szociális vállalkozást , amely újrahasznosítja a műanyag hulladékokat, hogy szemüvegeket állítson elő a helyi egészségügyi dolgozók számára.

Néhány vállalkozás a saját üzleti modelljét is megváltoztatta, hogy csatlakozzon a világjárvány elleni küzdelemhez. Például a Zaidi Recyclers papír újrahasznosítója, a tanzániai Dar es Salaamban teljes tevékenységét átadta, hogy az eldobott műanyag vizes palackokat egészségügyi dolgozók szemüvegévé dolgozza fel.

Az arcmaszk, az arcfedés viselése jelentősen csökkentheti a vírus átterjedését, a The Lancet közzétett kutatás szerint. A maszkok sok országban kötelezőek a tömegközlekedésben, és az Egészségügyi Világszervezet egy útmutatót ajánlott fel azok viselésére.

Arcmaszk és távolodás csökkentik a covid-19 kockázatát.

Külön kutatások azt mutatják, hogy az arcmaszkok viselésének népszerűsége egyes országokban megnőtt, amikor a pandémia kibontakozott.