Cement helyett papírból épült a szupersztráda

415
Papíripar-újrahasznosítás
Papíripar-újrahasznosítás

Első pillantásra a spanyol Valencia városához közeli La Font de la Figuera településen épülő új autópálya-szakaszban nincs semmi különös. Szupersztráda, szupersztráda. De a felszín alatt titkok rejlenek…

Az úttörő technológiának köszönhetően a spanyol Acciona vállalkozó papírhamuval helyettesíti azt a cementet, amely általában az útépítésbe a tartósság javítása érdekében kerül.

“Az útépítésben a legerősebb anyagokra van szükségünk. Ehhez pedig általában cementet használunk. Ez a papírhamu nem csak úgy néz ki, mint a cement. A cementtel szemben támasztott összes műszaki követelménynek megfelel, de környezetbarátabb is” – magyarázza az Acciona. K+F projektmenedzser, Juan Jose Cepria Pamplona.

Az Acciona úgy véli, hogy a papírhamu használatával jelentősen csökkentheti szénlábnyomát.

“A projekt potenciális hatása óriási. Számításaink szerint a kapcsolódó CO2-kibocsátás 65-75%-át megtakaríthatjuk. A “kitermelés növelésével” akár 18 000 tonna cementet is megtakaríthatunk évente – mondja Juan Jose.

Az előny azonban nem csak a szén-dioxid-csökkentés. A papírhamu – azaz elégetett hulladékpapír és cellulóz, amelyet már nem lehet újrahasznosítani – felhasználásával a cég erőforrássá alakítja azt a szemetet, amely nagy valószínűséggel szemétlerakóba kerülne.

A La Font de la Figuera-i autópálya egyike a három kísérleti projektnek, de Juan Jose szerint Accionának nagy tervei vannak a jövőre nézve.

Szándékunk, hogy növeljük és kiterjesszük a [papírhamu] felhasználását országosan, és végül nemzetközi szinten is megismételjük” – mondja.

Mi a paperChain projekt?

Az Acciona paperChain projekt tagja. A kezdeményezés, mely része Európa tágabb ipari stratégiájának – a természeti erőforrások körkörösebb megközelítésének biztosítására – célja az európai papír-és cellulóziparban keletkező hulladék hasznosítása.

A 2014-es adatok azt mutatják, hogy a világ második legnagyobb ágazatának éves termelése 130 millió tonna volt. Ebből 11 millió tonna került újrahasznosítatlan hulladékként.

Johan Elvnert a Forest-based Sector Technology Platform főtitkára. Azt mondja, hogy Európa papír- és cellulózipara új módokat talál e melléktermék hasznosítására.

„Az új technológiák lehetővé teszik több újrafelhasználást és újrahasznosítást. Jó példa erre a PaperChain projekt, de a cellulózgyárak tisztítóvizéből mindenre látunk ilyen fejlesztéseket. Textilekre, csomagolásra, még nem anyagokra, sőt haleledelre is. Tehát a legjobb, ha ezt nem pazarlásnak, hanem erőforrásnak tekintjük.”

Elvnert ezzel zárja:
„A hulladékmentes körforgásos gazdaság eléréséhez együtt kell működnünk a teljes értéklánc mentén
Az EU 2050-re kitűzött céljai valóban nagyon ambiciózusak. Az erdő alapú értékláncban megvizsgáltuk, hogyan juthatunk el a hulladékmentes körforgásos társadalomhoz, és keményen fogunk dolgozni, hogy ez a menetrend megvalósuljon. De az Európai Unió támogatása kulcsfontosságú.”