CryoSat misszió az Északi-sarkvidék őszi jégveszteségéről

787

Jelentős őszi jégtérfogat csökkenést észlelt az Északi-sarkvidéken az Európai Űrügynökség (Esa) CryoSat-2 nevű műholdja, amely fejlett radartechnológiával vizsgálja a sarkvidéki tengeri jégtakarók vastagságát.

    Az arktiszi tengeri jég kiterjedésének mértéke folyamatosan változik az év során: általában szeptemberben éri el a minimum és márciusban a maximum értékét. A nyári hónapokban ma már egyre nagyobb mértékű visszahúzódást figyelnek meg a kutatók: a műholdas mérések megkezdése óta tavaly érte el eddigi minimumát az Északi-sarkvidéki nyári tengeri jégkiterjedés mértéke.

Forrás: alternativenergia.hu
Forrás: alternativenergia.hu

A legújabb Cryosat jelentés azonban értékes információkat szolgáltat a jégtáblák őszi állapotáról is: a hidegebb időszak beköszöntével ezekben a hónapokban kezdődik meg a jégdzsungelek újraépülése. “A műhold eddig csupán két telet töltött Föld körüli pályán, ezért egyelőre nem tudunk hosszú távú következetéseket levonni az eredményekből” – húzta alá Katharine Giles, a University College London (UCL) sarkvidék-megfigyelő és modellező központjának (CPOM) munkatársa. – A program előrehaladásával azonban egyre több információhoz jutunk, és egyre jobban tudjuk majd definiálni a most kirajzolódó tendenciákat”.

A Cryosat misszió keretében eddig összegyűjtött információkat azokkal az adatokkal vetették össze kutatók, amelyekre az amerikai űrhivatal (NASA) Icesat nevű műholdja tett szert a 2000-es évek közepén. A 2003 és 2008 közötti időszakban az őszi tengeri jégkiterjedés átlagosan 11 900 köbkilométer volt, míg a 2010 és 2012 közötti periódus őszi hónapjaiban ez az érték 7600 köbkilométerre – vagyis, mintegy harmadával – csökkent.

A 2003 és 2008 közötti téli hónapokban a jégkiterjedés átlaga 16 300 köbkilométer volt, míg a 2010 és 2012 közötti teleken 14 800 köbkilométeres – vagyis 9 százalékkal alacsonyabb – értéket mértek. A szakemberek szerint az adatokból kiderül, hogy még a téli hónapokban tapasztalt fokozott jégképződés sem képes teljes mértékben ellensúlyozni a jelentős nyári jégolvadást.

A Cryosat jégvastagságra vonatkozó megfigyelései megegyeznek a független vizsgálatok eredményeivel. A mostani tanulmány a Geophysical Research Letters című folyóirat online kiadásában látott napvilágot – adta hírül a BBC News.