Egy Fülöp-szigeti cég a műanyaghulladékot építőanyaggá alakítja

289
műanyaghulladék
műanyaghulladék az óceánban

A „The Plastic Flamingo” a Fülöp-szigeteken működő újrahasznosítók csoportja, amely a műanyag hulladékot építőanyaggá alakítja. A cég „öko-fűrészáru” felhasználható kerítésre, teraszra, vagy akár katasztrófavédelmi menedékek készítésére. Hulladékból, például palackokból, egyszer használatos tasakokból és snack-csomagolóanyagokból készül.

Újrahasznosítók egy csoportja a Fülöp-szigeteken úgy próbálja enyhíteni az ország súlyosbodó műanyaghulladék-válságát, hogy építőanyaggá alakítja a folyókat eltömítő és a strandokat tönkretevő palackokat. Valamint az egyszer használatos tasakok és snack-csomagolóanyagokat.

A műanyag flamingó, vagy közismert nevén “The Plaf” összegyűjti a hulladékot, felaprítja, majd oszlopokká és deszkákká formálja, amelyeket “öko-fűrészárunak” neveznek. Felhasználható kerítésre, deszkára vagy akár katasztrófára is. segélymenedékek.

“(Ez) 100%-ban újrahasznosított anyag, 100%-ban műanyaghulladékból készült. Adalékanyagokat és színezékeket is adunk hozzá, rothadás-, karbantartás- és szilánkmentes” – mondta Erica Reyes, a The Plaf operatív vezetője.

A mai napig több mint 100 tonna műanyag hulladékot gyűjtött össze a szociális vállalkozás, amely mindent megtesz egy helyi probléma megoldásáért. Ennek globális következményei is vannak.

Az Oxfordi Egyetem Our World in Data című 2021-es jelentése szerint a globális óceáni műanyagok hozzávetőleg 80%-a ázsiai folyókból származik. A Fülöp-szigetek csak ennek a harmadát adja.

A Fülöp-szigeteknek nincs egyértelmű stratégiája a műanyagproblémák kezelésére.

A COVID-19 azonban megnehezítette a műanyaghulladék újrahasznosítható felhasználásának az elterjedését is.

Az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja szerint évente mintegy 300 millió tonna műanyaghulladék keletkezik. Ezt a problémát tovább súlyosbította a világjárvány, amely az online vásárlások növekedésével a műanyag arcvédők, kesztyűk, elvihető élelmiszer-tárolók és buborékfóliák mennyiségének meredekszerű növekedését váltotta ki.