Európa legnagyobb síközpontja elpusztíthatja a gleccsereket

751
Alpok - biológia sokféleség megmentése
Alpok – biológia sokféleség megmentése

Az ausztriai tiroli Pitztal-gleccser és az Ötztal-gleccser/Sölden két síterep összekapcsolását célzó megaprojekt a már veszélyeztetett gleccserek eltűnésének veszélyét hordozza magában.
Az éghajlatváltozás már felgyorsította a gleccserek olvadását az Alpokban. Veszélyeztetve a rájuk támaszkodó biodiverzitást is.
Az “Európa legnagyobb összefüggő gleccser síközpontja” elnevezésű projekt potenciálisan elpusztíthat néhány utolsó vad helyét a kontinensen.

Érintetlen, vad, magashegyi tájat ipari tájjá változtathatnak

A hat évig tartó építkezés drámai módon megváltoztatná a természeti tájat. Ennek egy része közvetlenül a gleccseren történne, több mint 2800 méteres magasságban.

A WWF Austria egy jelentésében leszögezi, hogy a projekt célja többek között három új sílift, étterem és bár (legfeljebb 1600 vendég befogadására), egy alagút (600 m hosszú, 7 m átmérőjű) és további mesterséges hórendszerek építése. 35 000 m³ beton felhasználására és 750 000 m³ sziklák, talaj és jég robbantására lenne szükség.

A hatalmas építkezés egészen a Linker Fernerkogelig terjedne, amely egy érintetlen hegy, három gleccserrel.

„Ha ekkora építési projekteket hajtanak végre odafent, egy vad, érintetlen magashegyi tájat ipari tájjá változtatnak.” – mondja Benjamin Stern, az Osztrák Alpesi Szövetség munkatársa.

Aktív tagja a projekttel küzdő, növekvő civil ellenállásnak. A Patagonia szabadtéri ruházati márka is csatlakozott az ügyhöz, és dokumentumfilmet adott ki a mozgalomról.

Amint ez a pusztulás megtörténik, ez a természetes alpesi terület örökre elveszik: elveszik a természet, számunkra és a következő generációk számára. – mondja a márka hónagykövete, Mitch Tölderer.

A veszélyben lévő hatalmas biológiai sokféleség magában foglalja a forrásokat, patakokat és folyókat. Valamint olyan alpesi fajokat, mint a kecskebak, a hófajd és a nyírfajd, a szakállas keselyű és a rétisas. Az alpesi gyepek és erdők nagy része veszélyeztetett élőhely. EU-szabályozással védett.

A súlyos behatolások számos élőhely teljes elvesztését okoznák. 
Ha a magas alpesi övezetek eltűnnének, nagyon sok faj is eltűnne” – mondja Dr. Brigit Sattler, az Innsbrucki Egyetem limnológiai kutatási osztályának munkatársa. – Ez egy igazi horror forgatókönyv.