Fenntartható piacok- Terra Carta

1041
Terra Carta- Károly herceg
Terra Carta- Károly herceg

Károly, walesi herceg Fenntartható Piacok Kezdeményezése bejelentette a „Terra Carta” nevű chartát, amely a fenntarthatóságot helyezi a magánszektor középpontjába. Egy év telt el azóta, hogy a herceg Davosban bejelentette fenntartható piacok kezdeményezését. A Terra Carta egy olyan 2030-ig tartó helyreállítási terv alapját kínálja, amely a természetet, az embereket és a bolygót helyezi a globális értékteremtés középpontba.

Terra Carta (Earth Charter) lesz  ütemtervet 2030 a vállalkozások felé ambiciózus és fenntartható jövőt; amely kihasználja a természet erejét a magánszektor átalakító erejével. Innovációjával és erőforrásaival együtt.

A walesi herceg gyakorlatilag észrevételeket tett a párizsi One Planet csúcstalálkozón, és megvitatásra terjesztette elő a Terra Carta-t.

” Felhívom a vezetők figyelmét arra – minden ágazatból és a világ minden tájáról -, hogy csatlakozzanak hozzánk ebben a törekvésben! Támogassák a „Terra Carta” -t! Hogy a jólét összhangba kerüljön a természettel, az emberekkel és a bolygóval az elkövetkező évtizedben. 

Csak arra ösztönözhetem az ipar és a pénzügyek szakembereit, hogy vállaljanak gyakorlati vezetést ebben a közös projektben. Mivel csak ők képesek mozgósítani azokat az innovációkat, méreteket és forrásokat, amelyek a globális gazdaságunk átalakításához szükségesek.

Az elmúlt években bizonyos mértékű előrelépést tettünk abban, hogy konszenzust alakítsunk ki az emberiség irányában. Azokban a mérföldkövekben, amelyekkel a század közepére kell teljesülniük. Reméljük, hogy ezeket a mérföldköveket még tovább kidolgozhatjuk a Biológiai Sokféleség Egyezmény Konferenciáján Kínában az év végén, és az Egyesült Királyságban novemberben a COP26 konferencián.

A konszenzus és a szándék, a célok és a célok azonban csak az első lépések. A következő időszakban – bár régóta esedékes – rendkívüli, gyakorlati erőfeszítéseket kell tennünk az ezek megvalósításához szükséges pénzügyi források, a technikai találékonyság és az intézményi innováció mozgósítására.  

Ezért indítottam el egy évvel ezelőtt Davosban a Fenntartható Piacok Kezdeményezésemet, hogy az embereket és a bolygót állítsam a globális értékteremtés középpontjába. Szívből fakadó meggyőződésem szülte, hogy a bolygónk előtt álló kihívásokra az egyetlen lehetséges megoldás abban rejlik, hogy inkább a „Természet saját gazdaságával” összhangban kell működni, nem pedig ellene

Tavaly januárban egyikünk sem látta előre a kibontakozó pusztító járványt, vagy annak borzalmas hatását az életre és a megélhetésre mindenütt. Ma – tükrözve mindazt -, amit együtt éltünk át, világosabb, mint valaha, hogy az emberi egészség és a bolygó egészsége alapvetően összefügg egymással.  

Terra Carta- hogyan változtassunk?

Terra Carta-Magna Carta
Terra Carta-Magna Carta

A Terra Carta tíz cselekvési területet vázol fel. Napjainkra összpontosítva kulcsfontosságú területnek a szén-dioxid-intenzív földhasználat átmenetének felgyorsítását és a természeti tőke helyreállítására irányuló beruházások méretének növelését kell jelentenie.

A természetalapú megoldások, például a talaj, az erdők, a gyepek, a vizes élőhelyek, a mezőgazdasági területek és a tengeri ökoszisztémák helyreállítása megvédhetik és helyreállíthatják a biológiai sokféleséget. Ugyanakkor hozzájárulhatnak a kibocsátás csökkentéséhez is, miközben a természetes szén elnyelődik. Például a Nature-alapú szén-dioxid-ellensúlyozási piac várhatóan jelentősen bővülni fog annak következtében, hogy egyre több vállalat vállalja a nettó-nulla célokat.

A Terra Carta támogatására az egyik gyakorlati kezdeményezés egy globális magánszektorbeli szövetség létrehozása volt. Ez a természeti tőkét mint befektetési témát fejleszti, és aktívan növeli a tőkeallokációt ebben az irányban. Célzottan 10 milliárd dollár 2022-ig. A Szövetség célja a természeti tőkebefektetések bővítése is a vállalati ellentételezés és a szén-dioxid-árazási kilátások révén.

A fenntartható jövő valójában korunk növekedési története, de rajtunk múlik, hogy éljünk-e az általa kínált lehetőséggel. Reményem, hogy a Terra Carta segíthet nekünk ebben.  

Ezért, ha szebb és fenntarthatóbb jövőbe tekintünk, ígéreteink betartásával egyesítsük erőinket és ne pazaroljunk több időt. Az óra ketyeg! Valóban rajtunk múlik, hogy minden nap számot vessünk.”- emelte ki Károly, walesi herceg.