Hiányzik a biocsomagoló anyag a termékdíjak besorolásából

655
Fenntartható csomagolás
Fenntartható csomagolás

Létezik, és már a magyar csomagolóanyag piacon is jelen van az alapanyag, amely a PET anyaggal szemben nem több száz év alatt  bomlik le, hanem pár hónap alatt komposztálódik anélkül, hogy  tartósan szennyezné a környezetet. Alapanyaga ugyanis a kukoricából  és búzából készülő, természetes PLA biotejsav, ami teljes mértékben  környezetkímélő. Ez ráadásul a magyar mezőgazdaság számára is lehetőség.

A kormány egyik tervezetében a környezetszennyező műanyag  csomagolóanyagok visszaszorítására törekszik. A PET csomagolóanyagok  termékdíja várhatóan a háromszorosára növekszik majd. A PLA  csomagolóanyag rövidesen megjelenik a hazai FMCG piacon, a  termékdíjak listájából azonban kimaradt. A környezetbarát jellemzői  ellenére sajnos félő, hogy a PLA alapanyag is a műanyag kategóriába  kerül majd, megnehezítve ezzel a lebomló csomagolóanyagok  térnyerését.
Egy PLA palack nagyjából egy marék kukoricából készül el, jól  megállja a helyét a polcokon, csomagolásra kiválóan alkalmas és a  vajas kenyérhez hasonlóan bomlik le. A ‘fa, papír és természetes  alapú textília’ kategóriában lenne a helye, hisz gyártása során  annyi káros anyag termelődik, amennyi a papírgyártás során,  de nem  minősül textíliának, emiatt a  cég a kategória nevének módosítását  szeretné elérni, hogy
felvehesse a versenyt az olcsóbban előállítható műanyagokkal  szemben a csomagolóanyagok piacán.

Forrás: OTS