Hol vannak a világ legmagasabb fái? És miért fontosak?

595
Égbe nyúló hatalmas, nagy fák
Égbe nyúló hatalmas, nagy fák

A kaliforniai vörösfák a föld legmagasabb, legősibb fái közé tartoznak. Pontos méretük megbecsülése azonban nehéz feladat lehet.

Egészen a közelmúltig csak az volt a módja, hogy megmérjék, hogy mekkorák ezek a fák, csak az volt, ha felmásztak rájuk. Hozzávetőlegesen a törzsük átmérőjét lehetett megállapítani, vagy kivágták őket. De ezek a módszerek nem különösebben megbízhatóak, és nagy hibahatárral rendelkezhetnek.

Most a londoni University College és a Maryland Egyetem tudósai kifejlesztették a módját, hogy lézerek segítségével kiszámítsák teljes tömegüket. Ez lehetővé tette számukra, hogy „soha nem látott betekintést nyerjenek” ezeknek az óriási vörösfáknak a 3D-s szerkezetére.

Mekkorák a legnagyobb fák?

A beolvasott fák között volt a 88 méter magas Armstrong ezredes. Az amerikai Kaliforniában, az Armstrong Redwoods Állami Természetvédelmi Területen található. 88 méter magas, és a becslések szerint több mint 1400 éves.

Megállapították, hogy Armstrong ezredes körülbelül 110 tonna, vagy körülbelül 10 emeletes busz súlya lehet. Felfedezték, hogy ezek a nagy fák akár 30 százalékkal is nagyobbak lehetnek, mint azt korábban gondolták.

Az eredmények segíthetnek a tudósoknak megbecsülni, hogy mennyi szén-dioxidot szívnak fel, és hogyan reagálhatnak az éghajlatváltozásra.

“Az éghajlat-tudományon belül az emelkedő CO2-szintre reagálva nagy kérdések az, hogy kell-e további fákat ültetni, és hogyan lehetne a legjobban megőrizni a meglévő erdőket” – mondta Mat Disney professzor, a tanulmány megjelenésekor. A kérdések megválaszolásához a tudósoknak először meg kell érteniük, hogy mennyi szén tárolódik a különböző fafajokban.

Űrlézerek az erdei szén feltérképezéséhez

A NASA tudósai ezt a földi kutatást arra használták, hogy teszteljék és fejlesszék az erdőkből az űrből feltérképezett hasonló technológiát. GEDI projektjük információt nyújt a fák szerepéről a globális szén-dioxid-körforgásban. Fejlett lézertechnológiát alkalmaz a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), hogy részletes 3D térképeket készítsen a Föld erdőiről.

A misszió ez év januárjában adta meg első adatsorát, amely lehetővé tette a környezettudósok számára, hogy jobban megértsék, hogyan tárolják és szabadítják fel a fák a világ minden táján a szenet.