A kiskereskedelem növelheti versenyképességét fenntarthatósággal a koronavírus idején is

619
élelmiszer kiskereskedelem-élelmiszerpazarlás
élelmiszer kiskereskedelem-élelmiszerpazarlás

Számos kiskereskedelmi és élelmiszeripari óriás bebizonyítja, hogy a vállalkozások növekedhetnek, javíthatják az árrést és erősíthetik a versenyelőnyt a hulladékáramok vizsgálatával és a kreatív megoldásokba történő befektetéssel. A fenntarthatóság végrehajtásával. Akár a koronavírus járvány idején is.


Az üzleti tevékenység költsége egyre növekszik. A vállalatok minden iparágban – különösen az élelmiszer- és élelmiszerboltokban – továbbra is számtalan kihívással küzdenek, amelyeket a COVID-19 járvány idézett elő.
A fogyasztók igényei és vásárlási szokásai változnak, és a globális fogyasztók 81 százaléka ma már erősen úgy érzi, hogy a vállalkozások felelősek az éghajlatváltozás kezelésében. Mit tehetnek az élelmiszerláncok, élelmiszerboltok?


Wall Street Journal szerint a legfontosabb élelmiszer-kiskereskedők – köztük a Walmart és a Target – azt állították, hogy más nagy kiskereskedőkkel együtt több mint 2 milliárd dollár a megnövekedett működési költség. Beleértve a béreket, bónuszokat és egyéb juttatásokat a dolgozók számára a járvány első hónapjaiban.

Ugyanez mondható el a kisvállalkozásokról is, amelyek a McKinsey szerint a bevételek legfeljebb 1 százalékát költötték tisztítószerekre és további munkára. A globális élelmiszerár-index 6,5 százalékkal emelkedett 2019-től, elérve a hatéves csúcsot.

A növekvő működési költségek és az élelmiszerárak mellett az élelmiszerboltoknak meg kell küzdeniük a fenntarthatósági kezdeményezések végrehajtásához szükséges kezdeti beruházásokkal. Valamint a fogyasztók növekvő nyomásával is, azért hogy megduplázzák ezeket az erőfeszítéseket.

Egy tanulmány a globális kormányzati fenntarthatósági előírások betartásának költségeit 425 000 dollárra becsülte a kis- és középvállalkozások számára. Feltehetően ez magasabb  a nagy, nemzeti és multinacionális láncok esetében

Bár ezek a számok ijesztőek lehetnek, gyakran figyelmen kívül hagyják, hogy az élelmiszer-, ellátási és termékpazarlás egyenlő a pénzügyi pazarlással.
És fordítva: a hulladék csökkentése csökkenti a pénzügyi pazarlást. Tehát, bár a fenntarthatósági erőfeszítések végrehajtása nagy előzetes költségeket igényelhet, azonban minimális rövid távú megtérüléssel, hosszú távon nagy lehetőség rejlik a fenntarthatóság gyakorlati végrehajtásában.

Számos háztartásban ismert márka bizonyítja, hogy a vállalkozások növekedhetnek, javíthatják az árrést és erősíthetik a versenyelőnyt. A fenntarthatósági kérdésekbe történő befektetés révén. Akár egy járvány idején is. Most a koronavírus idején is.

A Target fenntarthatósági példája

A Target ezt úgy tette, hogy szembesült a friss élelmiszer-osztályok zsugorodásának valóságával. A szupermarketek és az élelmiszerboltok az élelmiszer-pazarlás vezető befolyásoló szereplői közé tartoznak. Ezt a tényt súlyosbítja az, hogy sokan durván alábecsülik az élelmiszerek romlási arányát. Míg az üzletek gyakran úgy számolják, hogy hulladékuk kevesebb, mint 15 százalék, a reálárak gyakran sokkal, de sokkal magasabbak. E gyes esetekben akár 50 százalékosak is, ha összehasonlítjuk a leszállított friss élelmiszerek és az eladott friss élelmiszerek összehasonlítását.

A Target felismerte ezt a kérdést: válaszul átalakította utánpótlási stratégiáját, hogy jelentősen csökkentse a zsugorodást. A vállalat 2020 – as társadalmi felelősségvállalási jelentésének egyik legfontosabb pillére az, hogy olyan új módszerekbe és technológiákba kell fektetni, amelyek biztosítják, hogy az üzletek ne tartsanak több élelmiszert, mint amennyit várhatóan eladnak.

Csak annyit raktároznak, „ami releváns egy adott üzlet és az általa kiszolgált vendégek számára. . ” A zsugorodás továbbra is az élelmiszer-árrések és a fenntarthatóság előrehaladását gátló legnagyobb probléma. A Target megközelítése kiváló példa a pénzügyi és környezeti célok összehangolására. A zsugorodást elemző és a vásárlási trendeket előrejelző AI technológia kritikus elem az üzlet adatainak pontosságának javításában. 

Intelligens előrejelzés, eszközök rendelése, merchandising megoldások és a vendégeknek a lejárati idejű árengedmények felajánlása révén az élelmiszerboltok követhetik a Target példáját az élelmiszer-pazarlás csökkentésében és a friss élelmiszerek árrésének növelésében.

A CSR HUNGARY VIP OLVASÓJAKÉNT TÖBB PÉLDÁRÓL OLVASHATSZ A TELJES CIKKBEN!