Kávé csak fenntartható forrásból

674
Nespresso-fenntarthatóság-kávéültetvény
Nespresso-fenntarthatóság-kávéültetvény

Nem csak a Nespresso alumíniumkapszulák alapanyagát szerzik fenntartható forrásból és hasznosítják újra, hanem a bennük lévő kávét is a természettel harmóniában, fenntartható körülmények között termesztik – és a kávé életciklusának vége sem a mulandóságról szól, hiszen a kávézaccot komposztálás útján újrahasznosítják.

A Nespresso  nevéhez már annak piaci bevezetése óta társul a fenntarthatóság eszméje. Már a kávétermesztéshez sem kell, hogy negatív környezeti hatás társuljon. A Nespresso célja, hogy a működésével hozzájáruljon a helyi ökoszisztémák és közösségek fejlesztéséhez, ennek érekében alkották meg a The Positive Cup című fenntarthatósági stratégiájukat, amely három pillérre épül: a fenntartható forrásból származó kávé, a fenntartható forrásból származó alumínium és a kapszulák újrahasznosítása, valamint a klímaváltozás hatásai elleni küzdelem, melynek része az ökológiai lábnyom csökkentése, a széndioxid-kibocsátás kompenzációja és az erdőgazdálkodási program.

Nespresso fenntarthatósági program az Esőerdő Szövetséggel

A Nespresso kiváló minőségű kávéi különböző termőhelyekről származnak, különleges feldolgozási módszerekkel készülnek, és hogy ez fenntartható maradjon, a cég 2003-ban egy saját fenntarthatósági programot indított az Esőerdő Szövetséggel közösen, melynek lényege, hogy jelenleg 13 ország több mint 100 ezer kávétermelőjével ápolnak szoros partneri viszonyt, folyamatos szakmai támogatást nyújtva fenntartható módszereket honosítanak meg a farmokon, így javítva a termés minőségét és mennyiségét. Jelenleg több mint 460 kertészmérnök dolgozik a farmokon, akik napi szinten tréningekkel, konzultációval segítik a farmereket. Támogatják őket az önfenntartó gazdaság kiépítésében, a megfelelő kísérő növények kiválasztásában és az ültetések finanszírozásában is.

Fenntartható kávé
Fenntartható kávé

Ha a termelők a Nespresso magas minőségi elvárásainak megfelelő módon termelik a kávét, akkor a piaci árhoz képest 30%-os felárra, nagyobb biztonságra és stabilitásra számíthatnak.

Következzen egy példa a sok közül, hogy a Nespresso fenntarthatóságra fordított beruházásai milyen konkrét előnyökkel járhatnak:

Kolumbiában egy közösségi kávéfeldolgozó-üzemet építettek, ami központosította a feldolgozást, és napi 4 órával csökkentette a farmerek munkaidejét, így már nem kell éjszakázniuk a szüretelési időszakban. Ugyanennek a beruházásnak köszönhetően 60%-kal csökkent a vízfelhasználás, és nem szennyezik a környező folyó vizét szennyvízzel. Korábban a vizet az erjedő gyümölcshússal együtt engedték vissza a folyóba; ma a sokkal kevesebb felhasznált víz tisztítva kerül vissza a folyóba.

Fenntartható kávé-önfenntartó gazdaság
Fenntartható kávé-önfenntartó gazdaság

Természetesen a fenntarthatósági célok nem érvényesülhetnek a fogyasztók aktív közreműködése nélkül. A fogyasztók azzal is fontos szerephez jutnak, ha elkezdenek afelől érdeklődni, milyen körülmények között termett a kávé, amely a csészéjükbe került, mert ezzel hosszú távon a többi kávégyártót is arra tudják ösztönözni, hogy több figyelmet fordítsanak a fenntarthatóságra. Ha az emberek felelős döntést hoznak, akkor amellett a kávétermelő mellett teszik le a voksukat, aki azt a kávét kellő gondossággal és a természetet óvva állítja elő.

Szintén elengedhetetlen a fogyasztók tudatossága a használt kapszulák visszagyűjtésekor és újrahasznosításakor. Hiszen ők is kellenek ahhoz, hogy a futár segítségével visszaküldjék vagy a Boutique-okban leadják a kapszuláikat, és az alumínium újjászületve kerüljön vissza a körforgásba.  „Úgy látjuk, hogy az elmúlt 1-2 évben sokat változott a magyar emberek hozzáállása a fenntarthatóság témaköréhez. A mi feladatunk, hogy edukáljuk a fogyasztókat arról, hogy mitől lesz jó minőségű a kávé, milyen körülmények között terem, hogyan dolgozzák fel, és mi történik vele addig, amíg a csészébe kerül – hangsúlyozta Márkosi Balázs, a Nespresso kávénagykövete.

Bővebben a Nespresso átfogó fenntarthatósági programjáróla Nespresso kapszulák újrahasznosításáról pedig itt olvashatsz.