Kávé az örök körforgás jegyében – A Nespresso kapszulák újrahasznosítása

717
Újrahasznosítható Nespresso kávékapszula
Újrahasznosítható Nespresso kávékapszula

A kávétermesztéstől, az alumínium beszerzésen át az újrahasznosításáig?
A Nespresso  márkához a kezdetek óta hozzátartozik a fenntarthatóság eszméje, és az elmúlt 30 év gyors növekedése során tevékenységeik szerves részévé tették a fenntarthatóságot.

A cég 2003-ban egy saját fenntarthatósági programot indított az Esőerdő Szövetséggel közösen. Lényege, hogy a kávétermesztőkkel szoros együttműködésben, a kávéültvényeken folyamatos szakmai támogatást nyújtva, fenntartható módszereket alkalmazva tudjanak hosszú távon is gazdálkodni.
Abban hisznek, hogy a kávétermesztés nem kell, hogy negatív környezeti hatással társuljon. Céljuk, hogy a működésünkkel hozzájáruljanak a helyi ökoszisztémák és közösségek fejlesztéséhez.

A fenntartható módon termesztett kávé mellett arra is ügyelnek, hogy a használt alumínium kapszulákat visszagyűjtsék és újrahasznosítsák.
A Nespresso azért választotta az alumíniumot a kapszulái anyagául, mert az alumínium az egyetlen olyan anyag, ami tökéletesen megvédi a kávét az oxidációtól, a nedvességtől és a napfénytől. Így biztosítja annak frissességét a kávé elkészítésének pillanatáig. Emellett fontos szempont volt, hogy az alumínium végtelenszer újrahasznosítható.

Elsőként 1991-ben, Svájcban kezdték el a kapszulák újrahasznosítását. Azóta világszerte mintegy ötven országban építette ki a Nespresso a saját visszagyűjtési rendszerét. 6 országban az állami szelektív hulladékgyűjtés részeként gyűjtik vissza a kapszulákat. A többi országban pedig a Boutique-okban veszik vissza a kapszulákat, vagy futárszolgálattal, postaszolgálat segítségével lehet visszaküldeni őket.

Magyarországon 2012-ben hozta létre saját rendszerét a Nespresso a kapszulák újrahasznosítására. Azóta gyűjtik a használt kapszulákat a Boutique-okban – jelenleg 9 helyszínen. 2017 óta pedig a vásárlók a futárszolgálat segítségével is ingyenesen visszaküldhetik a használt kapszulákat az új rendelések kézbesítésekor.
Mivel a magánszemélyek mellett irodák, éttermek és szállodák is ügyfelei a Nespressonak, a Professional kávégépekben használt kávépárnák elszállításáról is gondoskodnak. Kevesen gondolnák, de a kapszulák újrahasznosítási aránya jelenleg olyan magas Magyarországon, mint Nyugat-Európában.

Hogyan történik a kapszulák újrahasznosítása?

 „Visszagyűjtés után a kapszulák a feldolgozó partnerünkhöz kerülnek. A kapszulák feldolgozása során az alumínium és a kávézacc külön-külön kerül újrahasznosításra. A kapszulákat kiöntik a gyűjtőtasakokból, levegőztetik, szárítják, majd az alumíniumot elválasztják a kávézacctól. Ez egy speciálisan erre a célra kialakított gép segítségével történik. Az alumínium számos hazai termék alapanyagaként kerül újrahasznosításra, a kávézaccot pedig komposztálás során hasznosítják. Így zárul be a kör.” – mondta Márkosi Balázs, a Nespresso kávénagykövete.

Az elmúlt évek során a Nespresso-nak több olyan kezdeményezése is volt, amely során újrahasznosított alumínium vagy kapszulák felhasználásával készítettek használati tárgyakat. Így készült például svájci bicska, golyóstoll vagy bicikli. Nemrég egy lokális projekt keretén belül a magyarokhoz is közelebb hozták az újrahasznosítást, és egy magyar-amerikai, világszerte elismert céggel, a Tipton Eyeworks-szel közösen újrahasznosított alumíniumból készítettek szemüvegkereteket.

Bővebben a Nespresso kapszulák újrahasznosításáról, a Nespresso átfogó fenntarthatósági programjáról pedig itt olvashatsz.