Körkörös gazdaságtan 1X1: cél a zéró hulladék

919
Körkörös gazdaságtan 1X1: zéró hulladék
Körkörös gazdaságtan 1X1: zéró hulladék

John Hoekstra a Schneider Electric fenntarthatósági igazgatójaként vezette a cégeket a stratégiai tervezés, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának jelentése, a megújuló beszerzés, a szénpozíció-kezelés és más fenntarthatósággal kapcsolatos szolgáltatások felelőseként. Érdekes összefoglaló cikke jelent meg a körkörös gazdaságról. Ami nekünk magyarok számára is érdekes lehet.

A világon a CO 2 -kibocsátás mintegy 50% -át olyan anyagokhoz kötik, amelyek gyakran jelentős mennyiségű fizikai és pénzügyi hulladékot termelnek. Az Egyesült Nemzetek becslései szerint a 2014-ben keletkezett elektronikus hulladék 41,8 millió tonna (Mt) 16 millió rézből és 300 tonna aranyból , valamint egyéb nemesfémekből , például palládiumból áll. Ez az anyag együttes értéke 52 milliárd dollár volt.

És az e-hulladék mennyisége csak növekszik; 2018-ban várhatóan elérheti az 50 millió tonnát.

A körkörös gazdaság kialakulásának lendülete – amely során az anyagokat és termékeket a “bölcsőtől a bölcsőig” szemléltetik -, segíthetne megakadályozni a lerakóhelyek és az ott tárolt hulladékok mennyiségének a növekedését. A körkörös gondolkodás nem csupán csökkenti az erőforrások – mint például a nyersanyagok, a víz és az energia – felhasználását, hanem arra is ösztönzi az iparágakat, hogy a termék teljes életciklusára tervezzenek. Az egyik vállalat hulladékja a másik nyersanyaga.

Miért van szükségünk körkörös gazdaságra?
A körkörös gazdaságba való átmenet nemcsak hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, a hulladék csökkentéséhez és a természeti erőforrások megőrzéséhez vagy megújításához, hanem jelentős gazdasági előnyökkel is jár. A tervezés, a gyártás és az ártalmatlanítás lineáris megközelítése számos kialakult kockázattal jár.

Vegyük sorra alább!

Környezeti válság:
A hosszú távú lineáris fejlődés a természeti erőforrások kimerüléséhez, a biológiai sokféleség csökkenéséhez, a talajromláshoz, a levegő és az óceán szennyezéséhez , valamint az éghajlatváltozáshoz vezetett. Ez pedig minden faj egészségi állapotát és jólétét befolyásolja.

Gazdasági veszteség és hulladék:
A fogyasztási cikkek iparában felhasznált anyagok költsége minden évben évi 3,2 trillió dollárt tesz ki. Ezeknek az áruknak a 80 százaléka egy hulladéklerakóban vagy hulladékégetőben végződik. Másképpen, ez 2,7 trillió dolláros értéket veszít.

MOST! Ajándékba is megkaphatod a printes CSR Hungary Magazint
MOST! Ajándékba is megkaphatod a printes CSR Hungary Magazint

Ellátási kockázatok:
a lineáris rendszerek növelik a vállalatok és az országok korlátozottkínálatát és az árak ingadozását. Az éghajlatváltozás által befolyásolt aggályokat.

Öregedő vagy statikus üzleti modellek:
A fogyasztók olyan modelleket foglalnak magukban, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy hozzáférjenek a termékek által kínált szolgáltatásokhoz, nem pedig a hagyományos tulajdoni modellhez. Az Airbnb és az Uber nagy sikert aratott a megosztási gazdaság növekedésével.

Szabályozási és reputációs kockázatok:
Az Európai Unió és más régiók különböző politikákat alkalmaznak a hulladék és a kibocsátások árának meghatározására, és arra ösztönzik az iparágakat, hogy fedezzék fel a nagyméretű, rendszeres újrafeldolgozást.

Környezeti igazságosság:
Egyes közösségek több terhet viselnek el a lineáris gazdaság terhéből. A fejlett országokból származó e-hulladék például általában Ázsiába és Afrikába fejlődő régiókba kerül, ahol környezeti degradációt és az emberi egészségre gyakorolt ??hatásokat eredményez.