Közeledik az Energiahatékonysági Világnap!

589

A március 6-i Nemzetközi Energiahatékonysági Nap alkalmából a Knauf Insulation Kft. felmérést végzett 500 magyar ingatlantulajdonos körében, a hazai ingatlanok energiahatékonysági állapotának felmérése, a tulajdonosok által már megvalósított, illetve megvalósítani tervezett energiahatékonysági fejlesztések vizsgálatára.

Érdekes eredmények születtek. S mindig felvetődik a kérdés: luxus-e a környezettudatosság? A számottevő megtakarítási lehetőség ellenére, a magyar lakosság 33%-a az anyagiak miatt nem fejleszti otthona energiahatékonysági állapotát, ha azonban fordít erre, 36%-a szigeteléssel, 32%-uk a nyílászárók cseréjével, további 32%-uk pedig energiatakarékos izzók alkalmazásával csökkenti ingatlana energiafelhasználását derül ki a közvélemény-kutatásból. A kutatásban megkérdezettek 77%-a a fűtésköltség csökkenését várja otthona energiahatékonysági fejlesztésétől.

Minél kevesebb legyen a fűtésszámla

Hugo Boss Logisztikai Központ
Hugo Boss Logisztikai Központ

A kutatásban megkérdezettek 85%-a tisztában van azzal, hogy energiahatékonysági fejlesztésekkel nagymértékben csökkenthető lenne a rezsiköltség.. Ennek ellenére 44%-uk semmilyen energiahatékonysági beruházást nem végzett otthonán az elmúlt 5 évben. A fejlesztések az ingatlantulajdonosok több mint kétharmada esetében anyagi okok miatt maradtak el, pedig mindössze 13%-uk elégedett otthona jelenlegi energiahatékonysági állapotával.

A kutatásból kiderült, hogy az ingatlantulajdonosok 73%-a tervez a közeljövőben valamilyen energiahatékonysági beruházást, az esetek több mint harmadában szigetelést. Elsősorban a családi házban élők tervezik szigetelni otthonukat és lecserélni vagy szigetelni a nyílászárókat, mivel tudják, hogy ezek jó, sokszorosan megtérülő befektetések. A szigetelést tervező ingatlantulajdonosok többsége a szakértők által igen vékonynak ítélt, 10 cm vastagságú, polisztirol, homlokzati vagy beltéri szigetelésbe ruházna be, amit az is indokol, hogy a szigetelésbe fektetett összeg 2-4 év alatt megtérül, ezt követően pedig minden, szigetelésbe fektetett forint 7 forint hasznot hoz.

Pénzügyi segítség kell a családoknak
?A tulajdonosok többsége 100 és 300 ezer forint közötti összeget tud ingatlanának energetikai fejlesztésére fordítani, ami igen alacsony összeg egy szakszerű, jó minőségű beruházáshoz? mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója. Az európai országok többségében már elérhető, lakossági energiahatékonysági finanszírozási mechanizmus nagy segítséget jelentene a családoknak.

A megkérdezettek 77%-a a fűtésköltség csökkentését, 51%-uk az ingatlan belső hőmérsékletének emelkedését, 36% a környezet kisebb terhelését, 28%-uk pedig gyors megtérülést vár az általa megvalósítani tervezett energiahatékonysági fejlesztéstől. Az energiahatékonysági beruházások ezeket a célokat szolgálják, amelyek eléréséhez a Knauf Insulation szerint elengedhetetlen a megfelelő financiális támogatás.
Forrás: kosarmagazin.hu