Kis cég, kis csr? Nagy cég nagy csr?

699

A CSR menedzsment kategóriát már a CSR Hungary Díj alapításakor is külön hirdettük meg a nagyvállalatok, és külön a kis-közép vállalkozások számára. Egyértelmű volt ugyanis, hogy nemcsak a méret, nemcsak a tőkeerősség, a szervezeti, strukturális különbség adott, hanem a menedzsment ismeretek, vállalati kultúra különbözőségét is figyelembe kell venni. Egy-egy jótékonysági, vagy adományozási projekt természetesen a közösségnek érték, azonban a csr menedzsment esetében ez jóval összetettebb teljesítményt kíván meg a KKV-któl is.
Ilyen megközelítésben már jóval kevesebb színvonalas pályázat közül lehetett válogatni.
Ezek közül 2012-ben a legjobb a p2m Consulting Kft. pályázata volt. Patonai Ágnes e magyar kisvállalkozás ügyvezető igazgatója mutatta be saját példájukon keresztül, hogy kevesebb pénzből is lehet “jól “gondolkodni: kis cégként nagy csr tevékenységet folytatni. 

CSRH:
Talán a p2m Consulting Kft. esetében előny, hogy széles menedzsment eszköztárral, ismeretekkel is rendelkezik, így a csr tevékenységében is a modernebb vállalati kultúra nyilvánul meg.
Ha a jelenlegi magyar kisvállalkozások körében széttekintünk, nagyon sok esetben hiányoznak a cég irányításához szükséges alapismeretek. Nem beszélve a marketingről. Bár itt egy csoport már széles edukációs tevékenységet folytat.

Patonai-AgnesP.Á.:
Valóban elmondhatjuk, hogy az alaptevékenységünk elérhetővé, hozzáférhetővé teszi ugyanazt a menedzsment szaktudást, mint amit a nagyvállalatok használnak ? mindezt természetesen egy KKV keretrendszerének, feltételrendszerének megfelelően. Más a feladat, az erőforrás, a probléma.
Mikrovállalkozásként ugyanazokkal a gondokkal szembesülünk, mint más KKV-k, így átérezzük a helyzetüket, és tudjuk, hogy milyen prioritások, milyen elképzelések mozgatják mindennapi tevékenységüket.
Igyekszünk elérhetővé és fogyaszthatóvá tenni számukra a hatékony vállalatirányítás módszertanát. Szoftverekkel megtámogatva átláthatóvá tesszük a cégek működési folyamatait, azonosítjuk a felelősségiköröket és feladatokat. A KKV-k esetében is lehet és kell mérni a teljesítményt, hiszen így nem csupán a vezetőség, hanem valamennyi munkatárs számára napi szinten követhetővé válik, hogy a vállalkozás merre tart, mutatói elérik-e a kitűzött célokat. Ha egyértelmű és közös a cél, mindenki számára evidenciává válik, hogy saját egyéni teljesítményével milyen módon tud hozzájárulni annak eléréséhez.

CSRH:
Milyen ágazatokból kerül ki a legtöbb ügyfelük?

Elsősorban a szolgáltatások területéről, ahol ennek ellenére gyakran találkozunk azzal a kezdeti meggyőződéssel, hogy a szolgáltatásuk semmilyen szempontból sem mérhető.

CSRH.:
A CSR az alaptevékenységen túli pluszról szó…
Melyek azok a bizonyos plusz elemek az Önök cégénél?

P-Á.:
Elsőként az induló vállalkozásokat segítő Mentor Programot emelném ki, amelyhez cégünk támogatóként csatlakozott, mentorként pedig személyesen is részt veszek a munkában. A program célja, hogy több éve sikeresen működő vállalkozások képviselői, akik kellő tapasztalatot gyűjtöttek saját munkájuk során, segítséget nyújtsanak az újonnan induló kis cégeknek az első lépések megtételében. A kezdő vállalkozások többsége nem gondolja végig, hogy hosszabb távon is életképes-e a tevékenysége, képes lesz-e meglátni a lehetőségeket és élni velük, képes-e felmérni, hogy egy vállalkozás beindítása és fenntartása fokozott munkával és tudatos felelősséggel jár. Ha a cég nem hozza a kívánt eredményeket, akkor az a döntés is komoly felelősség, hogy egy vállrándítással elintézve elküldök néhány alkalmazottat vagy újragondolom a vállalkozás belső működését, folyamatait.
Ugyanez a felelősség jelenik meg az alkalmazottainkkal való kapcsolatunkban is. A mi feladatunk, hogy stabil megélhetést biztosítsunk számunkra. Talán furcsán hangzik, mégis azt kell mondanom, hogy bár általában a tanácsadók hihetetlen szakmai tudással rendelkeznek, gyakran mégsem tudják kellőképpen menedzselni magukat.

CSRH:
Működésükhöz kapcsolódóan milyen elemeket emelne még ki?

P.Á.:
Fontosnak tartom, és nagyon büszke vagyok rá, hogy családbarát munkahelynek valljuk magunkat. Nem csupán a nálunk dolgozó kismamák szempontjait tekintve, hanem valamennyi munkatársunk számára támogatjuk a munkahely-család-hobbi hármas egyensúlyának megteremtését. Mi biztosítjuk az irodában a technikai eszközöket, azonban nem várjuk el, hogy az ügyfélnél végzett projekteken kívül eső munkaidejüket ott töltsék, hiszen a szükséges dokumentációk elkészítését és egyéb számítógéppel végezhető feladatokat otthonról is megteheti a tanácsadó. Így ő maga oszthatja be a saját idejét. Számunkra a lényeg, hogy a feladatait valamennyi munkatársunk megfelelő minőségben és határidőre elkészítse.

CSRH.:
Az átlag magyar mentalitástól ez igencsak távol áll, még a recesszió idején is.
A tanácsadók általában magasabb képzettségűek, modern ismertekkel rendelkeznek, így lehet, hogy alkalmasabbak az önálló, minőségi munka végzésére?

P.Á.:
Ez részben igaz, de azért itt is árnyaltabb a kép. Bár ez a fajta tevékenység eleve feltételezi a kreatív, önálló szellemi munkára való képességet. Minden bizonnyal ez is hozzájárul, hogy az átlag cégeknél hatékonyabban tudjuk felhasználni ezt a fajta távmunka megoldást.

CSRH.:
Hogyan lehet tovább ?csiszolni? az alkalmazottak mentalitását?

P.Á.:
Mi részben a csapatépítő tevékenységekben találtuk meg a mentalitásformáló erőt, hiszen a tudatos közösségépítés egy idő után összetartást, közös értékrendet alakít ki. A p2m-nél például az együtt végzett sporttevékenység egy ilyen kapocs, de voltunk már együtt színházban, utaztunk belföldi kirándulásra, vettünk részt közösen külföldi programokon.
Mivel a CSR-t kiemelten fontos, átfogó értékrendet adó rendszernek tartjuk a kisebb cégek esetében is, igyekszünk mindenekelőtt a saját tevékenységünkben érvényesíteni a vállalati felelősség elvárásainak teljesítését.