Zöld civilszervezetek is Ángyán mellett

520

19 zöld szervezet levelet intézett Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben kérik, hogy a kormány állítsa le környezetvédelmi és vidékfejlesztési szakemberek elmúlt napokban kezdődött elbocsátását, valamint erősítse meg pozíciójában Ángyán Józsefet, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárát.

A környezetvédő szervezetek megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a  környezetügy hatósági rendszerében jelentős leépítések kezdődtek, és  hogy a vidékfejlesztési tárca számos kiemelkedő szakembert bocsátott  el a napokban.  A civilek szerint az új Alkotmány és a  miniszterelnök Darányi Tervvel kapcsolatos környezetvédelmi és  vidékügyi nyilatkozatai csak írott malaszt maradnak, amennyiben a  védelmet nem testesíti meg egy erős állami intézményrendszer.
Szerintük a magyar kormánynak továbbra sem szabad követnie azon  neoliberális indíttatású politikákat, amelyek szerint a gazdasági  fejlődés útjában a környezetvédelem, a természeti erőforrások  megóvása és a családi gazdaságokat előnyben részesítő vidékfejlesztés áll. Ezzel szemben sürgősen el kell fogadnia és  maradéktalanul végre kell hajtania a Nemzeti Vidékstratégiát.   Levelük végén az elbocsátások leállítását és Ángyán József  pozíciójának megerősítését kérik a szervezetek. A levél letölthető: http://www.mtvsz.hu/civil_szervezetek_angyan_mellett

Forrás: MTI OS
Kiadó: Magyar Természetvédők Szövetsége