Jótett Bank közös CSR program a bankok részéről

906
Jótett Bank program
Jótett Bank program

JÓTETT Bank néven közös CSR programot indított a Magyar Bankszövetség és a hazai bankszektor. A cél, hogy az összefogás erejével mutassák meg, a bankárok nem csak a hitelezés vagy szolgáltatásaik fenntartásával, hanem tudásukkal, szakértelmükkel és jótettekkel is segítik a társadalom fejlődését. A banki társadalmi felelősségvállalási programok fontosságára elsőként közös véradással hívják fel a figyelmet a Banki Véradók Hetén.

Ezúttal nem hiteleznek, nem betétet gyűjtenek, hanem az életmentésben segítenek a pénzintézetek.
A Magyar Bankszövetség az Országos Vérellátó Szolgálattal és a Magyar Vöröskereszttel együttműködve október 12-16. között első alkalommal rendezi meg a Banki Véradók Hetét – a JÓTETT Bank program induló eseményeként.
A cél, hogy a pénzintézetek dolgozói saját véradásukkal a járványhelyzet alatt is hozzájáruljanak a vérkészlet fenntartásához, a betegek folyamatos ellátásához.

A vérellátás biztosításához napi 1 600 – 1 800 véradóra van szükség, egy egység vérből akár 3 beteg ellátását is lehet biztosítani.

A hét folyamán több banknál szerveznek önkéntes véradást. A kezdeményezéshez a banki vezetők és dolgozók mellett a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank több vezetője is csatlakozik.
A hét folyamán bankokhoz kihelyezett véradó-állomásokon a véradók között köszönhetjük Rákossy Balázst és Izer Norbertet, a Pénzügyminisztérium államtitkárait, valamint Kandrács Csabát, az MNB felügyeleti alelnökét is. Emellett a hét során ismert közéleti szereplők is bekapcsolódnak a programba.

Jelasity Radován, az első véradásnak helyet adó intézmény, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség elnöke elmondta: az előzetes jelentkezések alapján több száz munkatárs vállalta, hogy részt vesz a programban. A programhét országos lesz – azon intézményeknél, ahol az OVSZ most nem tud kihelyezett véradást biztosítani, a munkatársak az OVSZ területi intézeteiben tesznek eleget vállalásuknak.

A Bankszövetség elnöke szerint szimbolikus, hogy a szövetség elnökségének kezdeményezésére létrejött új, karitatív program, a JÓTETT Bank elsőként épp a koronavírus járvány idején mutatja meg a pénzintézeti összefogás erejét: „a bankok a hitelezés fenntartásával segítik a gazdaság újraépülését, míg a véradással az emberek gyógyulását és boldogulását szeretnénk segíteni” – mondta Jelasity Radován.

„A Bankszövetség elnökeként megválasztásomkor azt a célt tűztem ki magam elé, hogy növelni tudjuk a magyar bankok, a hazai bankárok reputációját, elismertségét. Meg szeretnénk mutatni, hogy a pénzintézetek, a bankárok nem csak pénzzel segítenek, de tudásukat, szakértelmüket és jótetteket is a társadalom fejlődésének szolgálatába állítják. Teszik ezt akkor is, amkor egy hitel átütemezésével segítenek egy vállalatot a működésének fenntartásában, és akkor is, amikor valamilyen társadalmilag hasznos célt támogatnak” – hangsúlyozta a Magyar Bankszövetség elnöke.

A JÓTETT Bank programmal a Bankszövetség az összefogás erejével szeretné felhívni a figyelmet a tagbankok társadalmi szerepvállalásának fontosságára. A program olyan segítő tevékenyégekre koncentrál, amelyekben a banki dolgozók mutathatják meg azt, hogy együtt, közösen mennyi érték előállítására képesek – legyen az a megcsappant vérkészletek feltöltése, vagy a pandémiás időszakban egyre nélkülözhetetlenebb digitális ismeretek terjesztése.