Tovább erősíti felsőoktatási relevanciáját a Toyota Sakura

60
Együttműködés az Óbudai Egyetem és a Toyota Sakura között
Együttműködés az Óbudai Egyetem és a Toyota Sakura között

Az Óbudai Egyetem rektora, Prof. Dr. Kovács Levente a frissen alapított Hidrogén és Hibrid rendszerek tanszékének vezetőjévé, címzetes egyetemi docenssé nevezte ki Szilasi Jánost, a Sakura-csoport vezérigazgatóját. A kinevezéssel új fejezet kezdődik egy hosszú együttműködési folyamatban.

Alig néhány héttel azután, hogy az Óbudai Egyetem és a Toyota Sakura új fejezetet nyitott a két szervezet közötti, hosszú múltra visszatekintő együttműködés történetében, egy újabb fontos momentumra került sor, ami egyszerre bír szimbolikus és gyakorlati jelentőséggel.

Az óbudai központú Toyota Sakura régóta ápol sokrétű szakmai kapcsolatokat az Óbudai Egyetemmel: az autókereskedés duális oktatási képzési helyként évek óta stabil pedagógiai partnere a felsőoktatási intézménynek. A lehető leghatékonyabb tudásmegosztás érdekében, hosszas és alapos előkészítés után idén májusban megalapították a Hidrogén és hibrid rendszerek tanszékét, ahol a Toyota Sakura saját tapasztalatait, valamint a Toyota európai és globális ismeretanyagát fogja strukturált, elmélyült formában átadni a jövő mérnökeinek.

Ezzel olyan tudást ad az ifjú szakemberek kezébe, amely hosszú időre versenyképessé teszi őket a munkaerő-piacon, hiszen a közlekedés villamosításának két meghatározó ágazatába nyerhetnek minden korábbinál alaposabb és mélyebb betekintést.
Mára már bebizonyosodott, hogy a Toyota által kidolgozott, és harmincöt évvel ezelőtt a gyakorlatban is bevezetett benzin-elektromos hibrid rendszer – amely ma már ötödik generációjánál jár – nem csak a közvetlen hatásfok-növelésben és emisszió-csökkentésben játszik kulcsszerepet, de az akkumulátor-rendszerek terén szerzett tapasztalatok (amelyeket a Toyota további szabadalmak százaival együtt évekkel ezelőtt közkinccsé, szabadon elérhetővé tett) az elektromobilitás más területein is elősegítették a fejlesztést.
A hidrogén, mint energiahordozó pedig a jövő energetikai rendszereiben nyerhet komoly szerepet, az autóiparon messze túlmutató potenciálja miatt az elkövetkező évek legfontosabb képzési területének ígérkezik.

Június másodikán, az európai pedagógusnap alkalmából még szorosabbra fűződtek a szakmai szálak a két intézmény között: Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora Szilasi Jánost, a Sakura-csoport vezérigazgatóját címzetes egyetemi docenssé és a frissen létrehozott tanszék vezetőjévé nevezte ki.
Ezzel egy rendkívüli elméleti és gyakorlati tudású szakember került az ország egyik legkurrensebb oktatási programjának az élére: Szilasi János végzettségét tekintve autómérnök és közgazdász, a hidrogén rendszere egyik legelismertebb hazai szakértője.

„Európában egyedülálló, hogy egy alig 100 fős vállalkozás és egy 13 500 hallgatóval rendelkező intézmény közösen hozzon létre egy tanszéket. Korunk gyors változásai és kihívásai megkövetelik az új megoldások keresését. Igyekszünk minden lehetőséget, minden általunk elérhető feltételt biztosítani a diákjainknak, hiszen rajtuk múlik, hogy milyen jövőt tudnak elképzelni, és mit tudnak ahhoz hozzá tenni.” – mondta Prof. Dr. Kovács Levente rektor.

„Az Óbudai Egyetem hallgatói fogékonyak az újdonságokra. A magunk részéről mindent megteszünk annak érdekében, hogy megfeleljünk magas elvárásaiknak, a Toyota magyarországi és európai szervezetének szakmai támogatása tovább erősíti elhatározásunkat.” – foglalta össze a Sakura és a Toyota felsőoktatási szerepét Szilasi János.