António Guterres az új ENSZ főtitkár

25

Az ENSZ 15 tagú Biztonsági Tanácsa (BT) egyhangúlag javasolta Antonio Guterrest az ENSZ főtitkárának. A volt portugál államfő az ENSZ-ben tartott első sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy határozottan kell harcolni a terrorista csoportok, a szélsőséges erőszak, a populizmus és az idegengyűlölet megnyilvánulásai ellen.

Anóonio Guterres az ENSZ új főtitikára
Anóonio Guterres az ENSZ új főtitikára

 

Ki is az új ENSZ főtitkár?

A volt portugál kormányfő a portugál politika egyik legelismertebb alakja. Az 1974-es szegfűs forradalom idején kezdett politizálni a baloldalon, s jól ismeri az ENSZ szervezetét és működését is, hisz 1995 és 2005 között az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát irányította. Éppen abban az időszakban amikor a második világháború után a legnagyobb menekült-és humanitárius válság volt.

Talán emiatt is Guterres iránt nagyok a várakozások a világszervezetben. Ban Ki Munt ugyanis a világszervezet egyes  – egyelőre nevüket nem vállaló ? tisztségviselői gyenge főtitkárnak tartották, aki nem volt képes erélyesen fellépni a világ jelenleg pusztító komoly válságainak megoldása, de legalábbis enyhítése érdekében. Az új főtitkártól érdemleges kezdeményezéseket várnak például a szíriai, a jemeni, vagy a dél-szudáni helyzet rendezését illetően.

Guterres már a múlt héten ? miután a BT jelölte ? kiemelte, hogy ENSZ-főtitkárként a ?legelesettebbeket?, valamint ?a konfliktusok és a terrorizmus áldozatait? szeretné szolgálni.

Forrás: MTI

Mérhető Feleleősség - CSR kurzus
Regisztrálj itt!