Bankok az éghajlatváltozás kockázatának jobb számszerűsítésére

926
Bankok az éghajlatváltozás kockázatának jobb számszerűsítéére
Bankok az éghajlatváltozás kockázatának jobb számszerűsítéére

Az ENSZ Környezetvédelmi Kezdeményezése által összehívott 16 globális bank koalíciójának köszönhetően a bankszektor előrelépést tett az éghajlatváltozással járó kockázatok és lehetőségek felmérésének nehéz feladatai terén. A bankok vállalati hitelportfólióinak éghajlatváltozással kapcsolatos kitettségeinek értékelése szükséges.

Bankok felmérik a vállalati hitelfelvevők hitelképességét és stratégiáikat, amelyek a föld felmelegedési hőmérséklete vagy a gyorsabb átállás alacsonyabb hőmérsékletekig terjedő időszakához vezethetnek.

A konzorcium célja, hogy reagáljon a Pénzügyi Stabilitási Tanács éghajlat-vonatkozású pénzügyi beszámolókkal foglalkozó munkacsoportjának (TCFD) ajánlásaira. Ezek az ajánlások magas szintű útmutatást nyújtanak az éghajlatra gyakorolt hatásokról.

A globális éghajlat-változási cselekvési csúcstalálkozó céljaival összhangban az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatok és lehetőségek értékelésének és közzétételének célja a tőke jobb elosztásának ösztönzése, amely elősegíti majd a fenntarthatóbb, alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságra való átállást.


“Módszertan a bankok vállalati hitelportfóliójának alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérésével kapcsolatos kockázatok és lehetőségek értékelésére.”

Az Oliver Wyman és a Mercer tanácsadó cégei által támogatott bankok konzorciuma kidolgozott, tesztelt és közzétett egy módszertant a bankok vállalati hitelportfóliójának alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérésével kapcsolatos kockázatok és lehetőségek értékelésére.

A vállalati hitelportfóliók rövid távúak az alacsony szén-dioxid-kibocsátású átmenet időhorizontjához képest, és rugalmasan biztosítják a bankokat az ilyen portfóliók időben történő kiigazításához. A bankoknak sem szabad várniuk az éghajlatváltozás potenciális hatásaira és lehetőségeire való reagálással.

Bankok stratégiái és az éghajlatváltozás

A vállalati hitelportfólió kitettségeinek és kockázati profiljának megváltoztatása időbe telik: a kockázatok és a növekedési kilátások értékelése, egy koherens stratégia kidolgozása, valamint az ügyfélbázis profilját befolyásoló képességek és kapcsolatok kiépítése megköveteli a fejlett lépéseket.Az éghajlati kockázatok és lehetőségek megértése lehetővé teszi a bankok számára, hogy ügyfeleikkel együtt vegyenek részt az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövőbe való átmenet kezelésében. A vállalati portfóliók és hitelezési tevékenységeik révén a bankok a legnagyobb befolyást gyakorolhatják az alacsony szén-dioxid-kibocsátású átmenet katalizálására.

A TCFD ajánlásainak elfogadása önkéntes, de jobb kockázatkezeléshez és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság átalakulásához vezet.
A munkát vezető és a módszert kísérő pénzügyi intézmények az ANZ, a Barclays, a BBVA, a BNP Paribas, a Bradesco, a Citi, a DNB, az Itaú Unibanco, a National Australia Bank, a Rabobank, a Kanadai Királyi Bank, a Santander, a Société Generale, Csoport és az UBS. A tanulmányok résztvevői az International Applied Systems Analysis és a Potsdam Institute for Climate Impact Research kutatói voltak.