Intelligens nemzeti parkok – fenntarthatóság

712

Egyre több tanulmány szerint a szabadban töltött idő segíthet szellemi és fizikai fejlődésünk és jólétünk elősegítésében. Sajnos a zöld területek – például a városi és nemzeti parkok fenntartása – nem mindig könnyű feladat. A karbantartás különösen nehéz lehet a nemzeti parkok hatóságainak, akiknek jóval nagyobb zöld felületről kell gondoskodniuk. A technológia ebben segíthet.

Intelligens nemzeti prkok-fenntarthatóság

Egy nemrégiben megjelent jelentés egy olyan technológiai megközelítést emel ki, amely segíthet a több száz nemzeti park és városi zöldterület megőrzésében szerte a világon.

Smart Parkok

A jól ismert Smart Parks-i jelentés arra a technológiai innovációra utal, mely a legjobb módja annak, hogy ne csak a nemzeti parkok lehetőségeit tartsák fenn, hanem maximálisan pénzügyileg is fenntarthatóvá váljanak.

Egy közelmúltbeli interjúban Edward Truch professzor, a Lancaster Egyetem Menedzsmentiskolájának Kapcsolt Közösségek Kutatólaboratóriumának igazgatója és a jelentés szerzőjének vezetője hangsúlyozta ennek a kérdésnek a bonyolultságát.
Utalva olyan tényezőkre, mint például a természeti erőforrásokra gyakorolt ??növekvő nyomás, a látogatók, valamint a költségvetési megszorítások, amelyek arra kényszerítik a park szolgáltatási csoportokat, hogy új módon javítsák hatékonyságukat és hatékonyságukat.

A Smart Parkok a vidéki parkok kiterjedt területeit kötik össze. A technológiával olyan hálózati rendszert lehet létrehozni, amely valós időben hasznos információt cseréjét teszi lehetővé.

A kommunikáció és az adatgyűjtés javítására szolgáló technológia természetesen nem új ötlet. Az IoT-t világszerte használják a szabad területek használatának maximalizálására. Ez a jelentés számos sikeres üzleti alkalmazást is megemlít.
Például a Disney World , egy olyan szervezet, amely ugyancsak hatalmas parkok fölött diszponál. Évente több millió látogatót bevonzva. Évek óta a MagicBands rendszert használva.

Tehát miért nem alkalmaznánk hasonló rendszert a természeti erőforrások megőrzéséhez?
Truch azt javasolja, hogy az ilyen jellegű technológia sok érintettet támogathat:
“A kedvezményezettek lehetnek a parkok használói, a vállalkozások, az önkormányzatok és az irányító hatóságok.”

Összekapcsolt információs rendszer a parkok működéséhez

Egy összekapcsolt információs rendszer segítené a parkok munkatársait napi feladataik hatékonyabb elvégzésében. Az olyan alkalmazások használatára kell gondolni, mint például az intelligens földi hálózat, ahol az utazók megoszthatják az adatokat és “naplózhatnak”. Vagy például az állatok észlelése vagy az invazív fajok felfedezései, a parkrendezők képesek lennének az állatok megfigyelésére és a veszélyeztetett fajok védelmére.

A kapcsolt parkolási rendszerek a táborozók és a látogatók számára is megtakaríthatják az életmentő információkat. Például a valós idejű figyelmeztetéseket a környékkel kapcsolatos súlyos időjárási fejleményekről. Ez a fajta információcsere már használatban van olyan intelligens közösségi biztonsági alkalmazásokon keresztül, mint például az Oxford Flood Sensor Network, amely állandó hozzáférést biztosít a közösségekhez a létfontosságú információkhoz.

IoT- a nemzeti parkokban

Az IoT-t egyre inkább használják a nemzeti parkokban, mivel több ezer látogató fordul a technológiához, hogy információkot szerezzen. Az olyan alkalmazások, mint a Chimani és a Google Maps segítenek a természet szerelmeseinek felfedezni a több száz nemzeti parkot az Egyesült Államokban. GPS-képes térképekkel.

Truch úgy véli, hogy a legjobb módja annak, hogy minél kihasználják ezt a lehetőséget, ha a nemzeti park szervezetei együttműködnek a vállalkozásokkal. Talán egy közös tech platform még inkább maximalizálja az erőforrásokat.
“Ez az adatok összekapcsolhatósága. A kritikus sikertényezők közé tartozik a különböző eszközök és rendszerek közötti összekapcsolhatóság mértéke. Valamint az adatforrások és az analitikumok interoperabilitása, valamint a végfelhasználók számára történő bemutatás módja. “