CDP: a vízválság most komoly kockázatot jelent a világ ellátási láncaiban

194

Mivel az ellátási láncok vízkockázata 77 milliárd dollárt fenyeget, a nagyvállalati vásárlók 50%-a ma már vízügyekkel is foglalkozik a beszállítói lánc kapcsán. De csak 14%-uk ösztönzi anyaglag a vezetőket cselekvésre.

A vízválság minden eddiginél jobban fenyegeti a globális ellátási láncokat – derül ki a CDP – a világ környezetvédelmi közzétételi rendszerét működtető globális nonprofit szervezet –új kutatásából.

Ez a kutatás a CDP eddigi legkiterjedtebb elemzése arról, hogy a vállalatok hogyan reagálnak a vízbiztonságra. A rekordmagas közzétételi számok alapján készült az elemzés: – 3163 nagyvállalat, melyek éves bevétele nagyobb a 250 millió eurós.

1542 vállalat (50 százalék) bevonja ellátási láncukat a vízkockázatok kezelésére. Ideértve a vízkövetelményeket beszállítói szerződésekbe való beillesztését, a vízre vonatkozó adatok gyűjtését, a felmerülő problémák tudatosítását vagy az innovációs együttműködést.

„Az ellátási láncok azok a “csomók”, amelyek összekötik a globális gazdaságunkat. De gyorsan szétesnek az éghajlatváltozás miatt, és amiatt hogy hogyan kezelik a világ véges erőforrásait.” – mondja Dr. Patricia Calderon, a CDP globális vízügyi vezetője. „Az adatok azt mutatják, hogy a vízkészleteink egyre törékenyebbek, és az anyagi terhek nőnek. A legnagyobb vízterheléssel rendelkező nagyvállalatokon múlik, hogy beszállítóikkal együttműködve megfékezzék a vízkockázat elterjedését.”

Egyre nagyobb nyomás nehezedik a világ megnövekedett vízszükségleteinek kielégítésére. Különösen tekintettel az élelmiszer- és energiaszükségletekre.

A CDP adatok elemzése egyedülálló betekintést nyújt abba, hogy a világ néhány legnagyobb márkája hogyan küzd a felmerülő problémákkal. Minden ötödik (623) vállalat számol be az ellátási lánc vízkockázatairól. A legkiszolgáltatottabb: a ruházati, élelmiszer, ital és mezőgazdasági, valamint a villamosenergia-termelő ágazat. Ezek a vállalatok ellátási lánc kockázatokkal néznek szembe, amelyek jelentős pénzügyi vagy stratégiai hatású lehetnek üzletükre. Becslések szerint EZ összesen 77 milliárd USD-t is kitehet.

79 válaszadó szerint összesen 7 milliárd USD-t tekintettek közvetlen veszélynek a sürgető vízhiány, élelmiszer-, szabályozási és hírnévvel kapcsolatos problémák miatt.

Ami azt illeti, 894 vállalat (28 százalék) – olyan ágazatokból, mint a feldolgozóiparból, a mezőgazdaságból és a szállításból – nem kapcsolódik az ellátási láncába, és nem is tervezi ezt a következő két évben. E vállalatok egyötöde azt mondta a CDP-nek, hogy úgy érzi, a probléma lényegtelen, annak ellenére, hogy a tevékenységük nagy hatással van a vízre.

„Paradigmaváltásra van szükségünk abban, ahogyan gazdasági mérőszámaink és a mögöttük álló politika értékeli és irányítja a vizet” – kommentálta Henk Ovink , a Vízgazdasági Globális Bizottság ügyvezető igazgatója.

Az éghajlatváltozás mérséklése az egyre szélsőségesebb hatásokhoz való alkalmazkodás mellett, az igazságos energiaátmenet biztosítása és az élelem biztosítása mindenki számára , az ökoszisztémák helyreállítása, a biológiai sokféleség csökkenésének visszafordítása és befogadó, zöld és rugalmas rendszerek kiépítése létfontosságú.. Mindezek megvalósításának kulcsa az, hogy a vizet globális közjónak tekintsük.”

Előrelátó vállalkozások egy csoportja már dolgozik a problémán: 443 vállalkozás (14 százalék) kínál felsővezetőinek ösztönzőket – köztük az igazgatóságnak – a vízgazdálkodás javítására az ellátási láncban. E vállalatok 118 (4 százaléka) – köztük a Coca Cola, a L’Oréal és a Kao Corporation – közvetlen pénzügyi ösztönzőket biztosít beszerzési vagy beszerzési igazgatóinak.

A jelentés nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy a vállalatok azonnali segítséget nyújtsanak ellátási láncukban a felmerülő problémákkal kapcsolatban, és hat kulcsfontosságú lépést kínál a vállalatok számára.

Mint:

  • Értékelje az ellátási lánc kockázatait és hatásait.
  • Állítson be globális ellátási lánc célokat.
  • Ösztönözze a vezetőket cselekvésre.
  • A víz beépítése a szállítói követelmények közé.
  • Kapcsolatba lépni a beszállítókkal.
  • A beszállítók ösztönzése és támogatása.