Egyforma? – Fair trade, UTZ, Rainforest 3.r.

553

Mindhárom védjegy különböző eredetű, mely nagyon eltérő megközelítéseket eredményez.
A Fairtrade – méltányos kereskedelem – a kistermelőt erősíti, úgy, hogy a farmer tudja kiválasztani a saját jövőjét és az odavezető utat.
A Rainforest Alliance az esőerdők és a biológiai sokféleség megőrzésére adott védelmező reflex.
Az UTZ CERTIFIED a minőségi termék fenntartható módon történő termelésének igénye mentén alakult ki.Ez megjelenik a részletekben is.

A Fairtrade – méltányos kereskedelem – mindent a termelő szemszögéből néz. A Rainforest Alliance a ermelő és a környezet közötti kapcsolatot követi, míg az UTZ CERTIFIED a végtermékre és a termelési lépcsőkre van tekintettel.

Mindegyik védjegy magas szociális kritériumokkal bír, nincs túlzottan nagy különbség köztük. A Fairtrade más védjegyekkel szemben, a szociális biztonság és a nyugdíj szabályozását is követi. A legnagyobb különbség a
gazdasági kritériumok területén található. A Fairtrade szignifikánsan jobb ezen a téren, mint a többi védjegy. A Fairtrade – méltányos kereskedelem – az egyetlen védjegy, mely minimum árat kínál, amely fedezi a fenntartható termelés költségeit teljes egészében. Kiegészítésképpen, a termelő kérésére a szerződött termés 60 százalékát előre megvásárolja. Továbbá, a Fairtrade prémium biztosításával a termelők közösségi projektekbe fektetnek be. A Fairtrade követelményrendszerének eleme a szövetkezeti termelők szervezetének létrehozása és működtetése.

A többi védjegynek nincs erre vonatkozó kritériuma. A kritériumok különbözőségei összefüggésben vannak a célcsoportokkal. Az erős gazdasági feltétellel a Fairtrade elsősorban a kis farmereket célozza meg. Az UTZ CERTIFIED az ültetvényeket, míg a Rainforest Alliance a természet védelmére törekszik, a területre figyel, célcsoportok megközelítése nélkül.

Újszászi Györgyi
Folytatás következik…

Forrás:CSR Hungary Guideline