Fenntartható Fejlesztési Csúcs New Yorkban-Agenda 2030

860
Fenntartható Fejlesztési Csúcs New Yorkban-Agenda 2030
Fenntartható Fejlesztési Csúcs New Yorkban-Agenda 2030

Pénteken New Yorkban, a Fenntartható Fejlesztési Csúcson fogalmazták meg a 2030-ig tartó időszak fenntartható fejlesztési  menetrendjét. Az Európai Bizottság üdvözölte a megfogalmazott célokat. 
A 2030-ig tartó időszakra szóló menetrend általános keretet nyújt minden országnak a szegénység felszámolásához és a fenntartható fejlődés 2030-ig történő megvalósításához, 17 ambiciózus fenntartható fejlesztési célt tartalmaz.

A menetrend a 2000-ben elfogadott millenniumi fejlesztési célokra építve globális keretet nyújt a szegénység felszámolásához és a fenntartható fejlődés 2030-ig történő megvalósításához. A 2030-ig tartó időszakra szóló menetrend az eddigi első és egyetlen globális megállapodás, amely egyetemes, átfogó cselekvési programot határoz meg.

Frans Timmermans, a fenntartható fejlődésért felelős első alelnök vezeti majd a Bizottság küldöttségét Juncker elnök nevében, aki a következőket nyilatkozta: ?E megállapodás megszületése történelmi jelentőségű esemény, és jelentős lépés a fenntartható fejlődés érdekében tett globális fellépés érdekében.?

A 2030-as menetrendet elfogadó ENSZ-csúcstalálkozóra az Egyesült Nemzetek Szervezete New York-i központjában kerül sor szeptember 25?27-én, melyen a világ minden tájáról érkező több mint 150 állam- és kormányfő vesz részt. Az Európai Bizottságot Frans Timmermans első alelnök, Federica Mogherini, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, a Bizottság alelnöke, valamint Neven Mimica, a nemzetközi együttműködésért és a fejlesztésért felelős biztos képviseli.

Mi az Agenda 2030?

A 2030-ig tartó időszakra szóló menetrendet (?Alakítsuk át világunkat: a fenntartható fejlődésre vonatkozó program a 2030-ig tartó időszakban?) informálisan az idén júliusban konszenzussal hagyta jóvá az ENSZ, és a Közgyűlés általi formális elfogadás céljából a szeptemberi csúcstalálkozó elé terjesztette.

A 17 új fenntartható fejlesztési cél és a 169 kapcsolódó konkrét célkitűzés a fenntartható fejlődés három dimenziója, a környezeti, a társadalmi és a gazdasági dimenzió közötti egyensúly kialakítására törekszik, és olyan területekre terjed ki, mint például a szegénység, az egyenlőtlenség, az élelmezésbiztonság, az egészségügy, a fenntartható fogyasztás és termelés, a növekedés, a foglalkoztatás, az infrastruktúra, a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás, az éghajlatváltozás, továbbá a nemek közötti egyenlőség, a békés és befogadó társadalmak, az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés és az elszámoltatható intézmények.