Megtiltották a Volkswagen dízelautóinak forgalmazását

630
Betiltották a dízelautók forgalmazását
Betiltották a dízelautók forgalmazását

Megtiltották a Volkswagen dízelautóinak forgalmazását Svájcban. Az átmeneti intézkedést egy héttel az emissziós botrány kirobbanása után hozták. A döntés 180 ezer autót érinthet, amiket még nem adtak el vagy nem regisztráltak Svájcban.A német közlekedési miniszter az érintett járművek számát 2,8 millióra becsüli Németországban.

A cég új vezetője, Martin Müller a bizalom visszaszerzését tartja a legfontosabb feladatnak.
– Fontosabb körültekintően cselekednünk, mint gyorsan. Ilyesminek többé nem szabad megtörténnie a Volkswagennél, még akkor is, ha a cégcsoportnál szigorúbb normákat kell bevezetni a megfelelőség és az irányítás terén. Ez a feladatom ? mondta az új vezérigazgató.

Közben több hatósága kezdett vizsgálódni az ügyben több országban. Fogyasztók és befektetők is indítanak jogi eljárásokat.

– Ami történt, rendkívül nagy kárt okoz. A szándékosság miatt lesz jelentős a kár, ami a Volkswagen márkát gyengíti. A kár már most 10 milliárd dollárban mérhető, ha az eszmei értéket is beszámítjuk ? mondta Robert Haigh elemző.

A cég közlése szerint 11 millió járművet láttak el világszerte az érintett szoftverrel. A fogyasztók és a kereskedők hangulata feszült, várják, hogy a VW pontosan meghatározza, hogy milyen években gyártott és pontosan mely modellek érintettek.