Helyi megoldások az élelmiszerhulladék ellen

684
élelmiszerhulladék
Élelmiszerhulladék

Miközben az élelmiszeripari óriások és a szoftvergyártók fontos szerepet játszanak az élelmiszerhulladékok csökkentését szolgáló megoldások kialakításában, a helyi közösség tagjai ugyanúgy szerepet vállalnak az élelmiszerpazarlás témakörben.

Az élelmiszer-hulladék csökkentésére való erőfeszítés egyre inkább növekszik Európában, az Egyesült Királyságban és Észak-Amerikában. Szinte mindennaposak az újszerű, fenntarthatóbb megoldások, mind a fogyasztói, mind a vállalati fronton.

Az élelmiszer-hulladék problémája azonban nem egyedülálló ezekben a régiókban, hisz a rossz tárolási infrastruktúra által okozott élelmiszerhulladék kritikus probléma Afrikában.

A Rockfeller Alapítvány becslése szerint a gyümölcsök és zöldségek 50 százaléka, a gyökerek és gumók 40 százaléka és a gabonafélék 20 százaléka elveszik a betakarítás utáni szakaszban vagy folyamatokban. Összességében a kontinensen jelenleg elveszett élelmiszer mennyisége elegendő 300 millió ember táplálására .

Megfelelő élelmiszertárolás szükséges

Egy nigériai vállalkozó – ahol az élelmiszer-hulladék évente mintegy 750 milliárd dollárba kerül a gazdaság számára  -, kifejlesztett egy olyan technológiát, amely kihasználja a fény erejét az élelmiszer eltarthatóságának meghosszabbítása érdekében.

Nnaemeka Ikegwuonu ColdHubs moduláris, napenergiával működő walk-hűtőkamrában őrzi az élelmiszereket. A 120 mm-es hőszigetelő hideg panelek és a nagy kapacitású elemekhez csatlakoztatott napelemes tető révén a rendszer képes a termékek és egyéb romlandó élelmiszerek eltarthatóságának meghosszabbítására két napról körülbelül 21 napra. Ez lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy veszteségeiket mintegy 80 százalékkal csökkentse. A rendszer csak 1 kW energiát használ, és három napig napfény nélkül képes futni.

Nigéria egy nagy ország, 90 millió kisbirtokos gazdasággal, akik nem férnek hozzá semmilyen formában hűtőházakhoz .? mondta Ikegwuonu. “Nyugat-Afrikában a gazdálkodók a termesztésüknek több mint 50 százalékát vesztik el a hűtőház hiánya miatt. Tehát napenergiával működő, hűvös ?szobákkal? álltunk elő, amelyek 21 napig meghosszabbíthatják az élelmiszert, és a célom az, hogy ezeket a hűtőházakat elterjesszük minden fejlődő országba.”