Mi van a bolygónkon túl?-Fenntartható űr?

608
Fenntartható űr
Fenntartható űr

Az űrhulladék kérdése a közeljövőben kritikus kihívássá válik a globális közösség számára. Veszélyeztetve az űrhöz való hozzáférést és a hozzáférés előnyeit a jövőben. 

Az elmúlt években a 360 milliárd dolláros globális űrgazdaság átalakuláson ment keresztül. A költségek csökkenése, a műholdak és az hordozórakéták méretének alakulása, valamint a kapcsolódó technológiák elterjedése a műholdas indítások megugrásához vezetett. Ezek közül sokat új űrvállalkozások és nemzetek hajtanak végre.

Növekszik az űrágazat létfontosságú szerepe

Az elkövetkező években várhatóan csak a kereskedelmi szektor ezernyi hasznos eszközt fog elindítani, ami a pályán lévő több mint 2000 már aktív műholdat növeli. Ez az átalakulás és a gyors növekedés várhatóan növeli az űrágazat létfontosságú szerepét a távközlésben, a távérzékelésben, az űrtudományban és a nemzetbiztonságban.

Az űrtevékenység gyors növekedése azonban már tovább növeli a lehetséges űrhulladékok mennyiségét is. Több mint 20 000 darab, 10 centiméternél nagyobb törmelék nyomon követésével a pályán és még sok más nyomon követés nélkül az űraktivitás növekedése még több törmelékhez vezet. Növelve az ütközés kockázatát.

Űr- megosztott erőforrás

Az orbitális/űr környezet globálisan megosztott erőforrás, ahol a meglévő nemzetközi irányelvek irányítják tevékenységeikben az űrszereplőket. Ezek az irányelvek azonban nem mindig érvényesíthetőek. A származtatott szabványokat nem mindig követik. Az irányelvek várhatóan nem korlátozzák kellően az új törmelék keletkezését az elkövetkező években sem, pedig a „forgalom” egyre növekszik…
Ezért lehetőség nyílik a köz- és magánszféra együttműködésére épülő, több érdekeltet felölelő megközelítésen alapuló megoldás kidolgozására.

A lehetőség: űrfenntarthatósági besorolás

Mivel az orbitális törmelék vagy az „űrszemét” kihívása egyre növekszik, ezért a jelenlegi és a jövőbeli missziók egyre nagyobb kockázatnak vannak kitéve az esetleges ütközések miatt.

Az űrfenntarthatósági besorolás (SSR) új, innovatív módszert kínál a kihívás kezelésére. Ösztönzi a felelősségteljes magatartást az űrben, növelve a szervezetek törmelékelhárítási törekvéseinek átláthatóságát. Az SSR olyan pontszámot fog adni, amely képviseli a misszió fenntarthatóságát, mivel az összefügg a törmelék enyhítésével és a nemzetközi iránymutatásokkal való összehangolással.

A szervezetek kérdőív segítségével adják meg a küldetés adatait, amelyet más külső adatokkal együtt értékelnek egy matematikai modellen keresztül, amely megállapítja a küldetés minősítését.

Az űrhajó-üzemeltetők azáltal, hogy önként részt vesznek a minősítésben, az indító szolgáltatók és a műholdas gyártók egyetlen referenciapontot osztanak meg, külsőleg leírva küldetésük fenntarthatósági szintjét.

Az összesített pontszám nyilvánosan hozzáférhetővé tétele révén ezek a szereplők növelik az átláthatóságot és hangsúlyt helyeznek a törmelékcsökkentési megközelítésükre.
Anélkül, hogy bármilyen misszió szempontjából érzékeny vagy saját tulajdonú információt közölnének.

A minősítés megkülönböztető tényezőként is működhet, és pozitív eredményeket válthat ki (például befolyásolhatja a biztosítási költségeket vagy a finanszírozási feltételeket). Ösztönözve más érdekelt feleket viselkedésük javítására

Az SSR koncepciót a Világgazdasági Fórum Globális Jövőtanácsa dolgozta ki az űrtechnológiákról. A fórum most egy nemzetközi és transzdiszciplináris csoportot választott ki, hogy hozzájáruljon az SSR technikai elemeinek és műveleteinek meghatározásához. Az SSR-t egy szervezetek konzorciuma – többek között az Európai Űrügynökség (ESA) és a Massachusettsi Technológiai Intézet Médialaborán belüli Űrkutatással foglalkozó Kutatócsoport – közösen fejleszti az Austini Texas Egyetemmel, a Bryce Űr- és Technológiai Egyetemmel együttműködve.