A kiskereskedők a legfontosabb szereplői lehetnek az élelmiszerpazarlás csökkentésében

513
élelmiszerpazarlás
Élelmiszerpazarlás

Ha csökkenteni akarjuk az élelmiszerpazarlást, akkor a fogyasztók igényeinek megfelelő megoldásokat felvállalva a kiskereskedők játszhatnak vezető szerepet e folyamatban. Sőt a márkák, gyártók és más élelmiszeripari szereplők ilyen jellegű üzenetüket a kiskereskedőkön keresztül juttathatják el a fogyasztókhoz.

Ki viseli a legnagyobb felelősséget az élelmiszerpazarlás csökkentéséért az élelmiszer rendszerében – tekintettel a szerepek, a helyek és az üzleti modellek sokféleségére? 

Az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet ( FAO ) egy úttörőnek számító 2014-es tanulmányban számszerűsítette az élelmiszer-pazarlást ágazatok és régiók szerint: az élelmiszerek 40 százaléka megy világszerte pazarlásba.
Honnan származik a legnagyobb mértékbenez földrajzilag; és mely szereplők felelősek a leginkább? A termelők? A fogyasztók? Vagy mások a felelősek?

Termelők az élelmiszerpazarlás folyamatában

A termelők a legkevésbé fizetett, legjobban kizsákmányolt és leginkább megbecsült tagjai az élelmiszer-rendszerünknek. Helytelen azt állítani, hogy a gazdálkodóknak és a mezőgazdasági termelőknek kell finanszírozniuk az élelmiszerhulladék csökkentését.
Hogyan felelősek a termelők az élelmiszer pazarlásáért? A gazdaságok igyekeznek, hogy megfeleljenek a gyártók önkényes és szigorú igényeinek, például fenntartják a zöldségméret / alak normákat, amelyek a „csúnya” zöldségeket betakarítatlanul tartják a földeken. Az élelmiszer-pazarlás és a veszteségcsökkentés terheinek hárítása csak súlyosbítaná a már meglévő egyenlőtlenségeket. Tehát  kinek kellene viselnie a hulladék csökkentésének költségeit?

A fogyasztók oktatása?

Különösen Észak-Amerikában és Óceániában a fogyasztók – nagy különbséggel – a legsúlyosabb élelmiszerpazarlók.
Tehát természetesen az élelmiszerhulladék csökkentésére irányuló erőfeszítéseket, akkor rájuk kell összpontosítani? Ez az élelmiszerpazarlás fogyasztói oktatási erőfeszítéseinek alapja. Például az NRDCSave the Food” kampánya; az aranyos és tragikus videó: „ Egy eper rendkívüli élete és ideje ; és Anthony Bourdain dokumentumfilm, a Wasted! Az élelmiszer-pazarlás története

Az ilyen fogyasztóknak szóló oktatási kampányok szórakoztatóak, vonzóak és elterjedtek. De a fogyasztók oktatása nehéz. Nehéz, mert nagyon drága az embereket elérni a reklám és a média segítségével. 
És miért kellene az NRDC-hez hasonló nonprofit szervezeteknek viselniük a fogyasztóknak az élelmiszerpazarlásról való oktatásának pénzügyi terheit. Különösen, ha vannak olyan vállalatok, amelyek hatalmas marketing-költségvetéssel rendelkeznek, és amelyek saját maguk határoztak meg élelmiszerpazarlás-csökkentési célokat? A valóság az, hogy az emberek nem gondolnak az élelmiszerpazarlás csökkentésére, amikor a buszra várnak, vagy amikor az autópályán közlekednek. Vagy más helyeken ahol a marketingesek okos „Save the Food” hirdetéseket tesznek fel. Hol gondolkodnak leginkább az emberek az élelmiszerpazarlásról? Leginkább az élelmiszerboltban. 

Ha van hely, ahol figyelmeztetheti az embereket az évi 1500 dollárra, amelyet akkor veszítenek el, ha annyi ételt pazarolnak el, mint az átlagos amerikai fogyasztó, akkor az az élelmiszerboltban található. 

Néhány ötletadó elem a takarékosság jegyében

Itt van néhány ötletet adó elem, a takarékosság jegyében:

  • kuponok vannak kézben,
  • eladó tételek láthatók, az egységnyi nettó tömegre vonatkozó számítások zúgnak a fejünkben. 
  • Arra a pillanatra gondolunk, amikor átjutunk a kasszán, és kénytelenek vagyunk éhezéskor számolni a vásárlás zord következményeivel: a vártnál nagyobb számlával és impulzusos vásárlásokkal teli bevásárlókocsival. 

Más szavakkal: már gondolkodunk a pénzmegtakarításon, amikor élelmiszerboltban vagyunk. Itt gondolkodunk az étkezési értékeinkről is. Ez a termék organikus? Nem GMO? Egészséges? FenntarthatóA fogyasztót elérni az élelmiszerboltban könnyű, mert a fogyasztók már  érzékenyek az üzenetküldésre. 
Szóval, miért nem találkozhat velük az élelmiszerpazarlásról szóló hatékony üzenetküldéssel? „Szeretne pénzt megtakarítani? Tegye le ezeket a kuponokat, és csak győződjön meg arról, hogy valóban megette-e az összes itt vásárolt ételt! ”