Párizsban is becsöngettek az iskolákban

691

Az első hétköznap a péntek esti brutális terrortámadás után Párizsban. Az iskolákban reggel ugyanúgy becsengettek, mint a múlt hét utolsó munkanapján. A Voltaire gimnázium egyike a legelismertebb középiskoláknak a XI. kerületben, vagyis azon a környéken, ahol a terroristák gyilkoltak. A diákok szó nélkül tudomásul vették, hogy most nem járhatnak olyan szabadon ki-be, ahogyan megszokták.

Párizsban is becsöngettek az iskolákban
Párizsban is becsöngettek az iskolákban

A párizsi gimnázium egyik tanára, Axel Manuali arról beszélt az Euronews riporterének, hogy az első óra előtt összegyűltek, mindnyájan, akik csak tanulnak, dolgoznak ott az iskolában. Megrendítő percek voltak, mindenki méltóképpen reagált a történtekre, együttérzés és összetartás ? ez uralkodik most az iskolában ? mondta.

A diákok között többen is személyesen érintettek ? rokonaik, barátaik haltak meg a terrortámadásokban. Volt, aki hétfőn reggel tudta meg, hogy elvesztett valakit a szerettei közül.

Egy 18 éves fiú azt mondta az egyik szünetben, hogy az élet megy tovább, bármilyen borzalmas is, ami történt. Sosem fogják elfelejteni, mindig is ott marad bennük mélyen ez a szörnyűség, de nem retteghetnek egy életen át, meg kell bízniuk a hazájukban.

Másikuk szerint ez a világ, amelyet az előző generációk rájuk hagynak, semmi jót nem ígér. Mindenfelé felfordulás, háború. Talán nekik még van némi esélyük, de abban már nem biztos, hogy a gyerekeiknek is lesz. A természet romokban, az emberek egymás vérét veszik, nincs sok okuk a reménykedésre.