Rendkívüli állapot és határzár a párizsi terrortámadás miatt

562

A francia elnök a Stade de France stadionban volt a Párizst ért péntek esti fegyveres támadások idején. A német külügyminiszterrel nézte a Franciaország-Németország labdarúgó mérkőzést, amikor a félidő környékén három detonáció rázta meg a stadion környékét. Elhagyva a tribünt a miniszterelnökkel és a belügyminiszterrel kezdett válságtanácskozást, majd rövid idő elteltével televíziós beszédben szólt a francia emberekhez:

-“Példátlan terrortámadás zajlik Párizs több helyszínén is, mialatt önökhöz szólok. Rengeteg a halott, sok a sebesült. Ez maga a horror.” ? kezdte megrendülten beszédét Francois Hollande.

“Minden elérhető erőt mobilizáltunk, hogy ártalmatlanná tegyük a terroristákat, és garantálni tudjuk az emberek biztonságát. A rendőrség mellett a katonaságot is erős jelenlétre kértem Párizsban és környékén, hogy megakadályozzuk a további támadásokat” ? beszélt a megemelt szintű biztonsági intézkedésekről az elnök.

– A másik fontos döntés, amit hoztam, a határok lezárása. Biztosnak kell lennünk abban, hogy senki ne lépjen be határainkon támadás elkövetésének szándékával, és nem szabad szökni hagyni azokat, akik elkövették a támadásokat.” indokolta a határok lezárását Francois Hollande.

csr_hungary_hirlevel-2-468x120