Szegénység, környezetszennyezés

1112
Szegénység, fosszilis energiahordozók
Szegénység, fosszilis energiahordozók

Általában a szegényebb országok a legszennyezőbb országok közé tartoznak. S ez a jelenség egy országon belül is jellemző . A társadalom alsóbb rétegei a környezetszennyezéstől sújtott lakónegyedekben laknak és ez az egészségükre, a várható élettartamukra is kihat. Amikor klímaváltozásról, a velejáró egészségügyi kockázatokról beszélünk, akkor éppen a kisebbségi csoportok a legveszélyeztetebbek. Ők leginkább szennyező fosszilis tüzelőanyagokat használnak. Hogyan lehet feloldani ezt  a dilemmát? 

A Kochs fivérekaz USÁ-ban próbálják feloldani a környezetszennyezés és az alacsonyjövedelmű családok problematikáját. Ráadásul a fosszilis tüzelőanyagok iparága halódik.

Különböző hátterű emberekből álló csoportokat hoztak létre. mint ipari vállalkozól, kisvállalkozások tulajdonosai, közösségi vezetők, alacsony jövedelmű családok osztják meg történetüket.

A fekete szavazók azzal érveltek, hogy a bőséges fosszilis tüzelőanyagok olcsóak. S az energiaköltségek növekedése mellett nem tudnak megélni.Gondoljunk arra, hogy Magyarországon is van olyan társadalmi csoport, melynek választania kell, hogy eszik, vagy melegedik. A kettő együtt nem megy, mert nincs rá pénze ezeknek az embereknek.

Környezetszennyezett lakónegyed, nagyobb egészségügyi kockázat
Ne felejtkezzünk el arról, hogy a környezetszennyezésnek egészségügyi kockázata is van. Például az asztma jobban elterjedt a kisebbségi. szegényebb közösségekben. Gyakran a szennyező iparágak környékén élnek ezek a közösségek.

Eddie Bautista, a nonprofit NYC Environmental Justice Alliance ügyvezető igazgatója, amely együttműködik az alacsony jövedelmű és kisebbségi városrészek képviselőivel környezetvédelmi kérdésekben. .

Míg kutatások kimutatták, hogy a legtöbb amerikai szavazók továbbra is támogatja a környezetvédelmi előírások és megújulóan energiaforrások kérdését, ha vállalatok hasonló céllal működnek.

“Van egy megválasztott elnök, aki ígéretet tett arra, hogy a hétköznapi amerikaiak érdekeit a vállalati érdekek fölé helyezi majd.”- hívta fel a figyelmet Lisa Graves, a Center for Media és Demokráciáért ügyvezető igazgatója.

Marad az USÁ-ban az állami környezetvédelmi szabályozás. Kínában pedig éppen, hogy a világ legnagyobb tiszta energia beruházását ( $ 361.000.000.000) indítják el. A beruházás több mint 13 millió munkahelyet jelent az elkövetkező öt évben, és nagy reményeket fűz a megújuló energia kapacitáshoz. Beleértve a szél-, nap-, víz- és atomenergiát.  A cél az, hogy mindezek hozzájáruljanak az új villamosenergia-termeléshez 2020-ra.

CSR Szerda Klubest
Téma:
Prognózis 2017
– gazdaságpolitikában és CSR-ben
Időpont: 2017. 02.15, 18.00 óra
Részletek és regisztráció itt!