Útmutatás az élelmiszerpazarlás nélküli világhoz

637
Élelmiszerpazarlás csökkentése
Élelmiszerpazarlás csökkentése

A WRAP új útAmutatást tett közé, mely ajánlásokat tesz az Egyesült Királyság élelmiszer-hulladék csökkentésének, az élelmiszerpazarlás ütemtervéhez. Tanácsokat ad a termelőknek az élelmiszer-többlet és hulladék okainak az azonosítására és ezek kezelésére.
Az élelmiszer-pazarlás megállítása érdekében és a hulladék csökkentésére a WRAP (Hulladék és Erőforrások Cselekvési Programja) keretén belül mind kezdő vállalkozások, mind pedig élelmiszeróriások, szakmai szervezetek együttműködnek.

Új iránymutatás az élelmiszerpazarlás és hulladék csökkentésének az érdekében

A WRAP becslései szerint a gazdaságokban évente kb. 3,6 millió tonna elpazarolt vagy fölösleges élelmiszer fordul elő. Ez a teljes élelmiszerhozam 7%-ának felel meg. És 1,2 milliárd font veszteséget jelent az ágazat számára.

Ennek nagy része tulajdonítható a gyümölcsök és zöldségek darabolásának, aprításának, vagy éppen az ún esztétikailag nem tökéletes élelmiszereknek köszönhető a kiskereskedelemben. Bár már növekvő számú vállalkozás segíti az ún, „csúnya” termékek felhasználását. Az élelmiszerpazarlás lábnyomában ez még nagymértékben nem érzékelhető.

Peter Maddox, a WRAP igazgatója mondta:
„ Gyakorlati útmutatóink olyan módokra hívják fel a figyelmet, melyek függetlenek a termelési mérettől, vagy a termény típusától. Akár gépi, akár kézi betakarításról van szó. Meghatározzák azokat a műveleteket, amelyek szükségesek a következetes méréshez és összehasonlításhoz. Idővel a termelők között.”

Az élelmiszerpazarlás nélküli világért

A WRAP a mérési programot a mezőgazdasági vállalkozások olyan gyakorlati útmutatásokra való felhívása alapján fejlesztették ki, melyek a termelők igényeikhez igazodtak. Ezek ingyenes letölthetőek és felhasználhatóak a WRAP webhelyéről.

Azt remélik, hogy a termelői útmutatás ösztönözni fogja a méréseket a gazdaságokban. Ezáltal segítve a termelőket a termelékenység növelésében és a pénzügyi megtakarítások elérésében. Az új iránymutatások végrehajtása értékes adatokat szolgáltat majd a gazdaságokban lévő élelmiszer hulladékra vonatkozólag. Segítve az Egyesült Királyságnak a fenntartható fejlődésre vonatkozó 2025.évi Courtauld elkötelezettségének a betartására.

Az élelmiszerpazarlás kérdése és kezelése egyre inkább előtérbe kerül Magyarországon is. Az élelmiszer kereskedőknek keresniük kell a megoldást arra, hogy hogyan csökkentsék az élelmiszerhulladékot, s ahol lehet újrahasznosítsák a felesleget. Hisz  ezzel nemcsak a saját működésüket javítják, de sokat tesznek a környezet védelméért és a rászorulók támogatásáért is. Többek között ezeket a célokat is megfogalmazta a Tesco.

A brit székhelyű élelmiszeripari cégek még mindig az élen járnak abban, hogy kevesebb hulladékkal járjon tevékenységük.