2 megoldás az elégedett munkatársakért

1766
2 megoldás az elégedett munkatársakért

Évről évre növekszik a figyelem- akár kisebb, akár nagyobb a vállalat ? a munkatársak elkötelezettsége iránt. Hisz a munkavállalók megfelelő ösztönzése növeli a termelékenységet. S ez a cégnek jó. Felmérések szerint az emberek 74%-ának az a véleménye, hogy munkája során jobban teljesít, ha lehetőséget kap arra, hogy pozitív hatással legyen munkahelyükre. A felelősség és fenntarthatóság kítűnő terep az elégedett munkavállalókért!

Önkéntességi program az elégedett munkatársért

Egy-egy cég céljainak, értékeinek közvetítésében sokkal sikeresebb, ha minél több alkalmazottat bevon fenntarthatósági, CSR programjaiba. Az e cél elérésére irányuló stratégia középpontjában többnyire az önkéntes program áll. Bár a kötelező önkéntességgel óvatosan kell bánni, mert Magyarországon is egy korábbi politikai érát idézhet.

Az önként vállalt önkéntességet a cég fizetett önkéntes órákkal támogathatja. Magyarországon is tapasztalható ez a típusú támogatás az önkéntesség esetében. Ebbe belefér a folyók tisztítása, az élelmiszerek elosztása stb.

“Forrásút” az elégedett munkatársért

Egy másik egyedi program, amely lehetővé teheti alkalmazottaink számára, hogy jelentős mértékben hozzájáruljanak üzleti tevékenységünkhöz – az iparágtól függően -, az az ún. forrásút biztosítása. Ez azt jelenti, hogy például egy kávéforgalmazó cégnél, kávéházaknál a munkaadó munkavállalói számára lehetőséget biztosít arra, hogy évente megismerkedjenek azzal, hogy honnan származik a kávé. Vagy éppen az ellátási lánc, beszállítói lánc különböző szereplőit egymással megismertetik évente egy program keretén belül.

Milyen előnyei vannak a munkavállalói programoknak?

Bár a két munkavállalói részvételi program nem azonos, mégis vannak közös metszéspontok:

1. Értékek ?értékesítése?

Ezek a programok az egyes cégek alap vállalati felelősség és fenntarthatóság értékeit tükrözik. Munkatársaink ezeket az értékeket a mindennapokban, a gyakorlatban tapasztalják meg és így motiváltabbá váljanak. S ezeket az értékeket nem csak a munkahelyi mikroközösségekben képviseljék, hanem tovább vigyék családjuk, baráti közösségeikbe. Így befolyásolva a társadalom egészének a gondolkodásmódját.

2. Az egyéni motivációk felfedezése

Mind a két fenti programban a munkatársak szabadon választhatják meg, hogy milyen tevékenységet szeretnének támogatni, vagy éppen a beszállítói lánc melyik szakaszát szeretnék megismerni.

3. A fenntarthatóság növelése a CSR részlegen túl

A vállalat minden részlege, a marketingtől a pénzügyi osztályig részt vehet pozitív környezeti és társadalmi változásokban. Az egész szervezetben hatástöbbszöröző hatása lehet a munkatársak bevonásának, ha a cégek saját kultúrájuknak megfelelően kezdenek hozzá saját programjuk megtervezéséhez.

Ne feledd!
2017. szeptember 05-ig tudod céged regisztrálni
a CSR Hungary Díj védjegy használatára!
A Belső CSR Megoldások kategóriában a Te céged is pályázhat..
Ti hogyan csináljátok?